FT: Голова Євроради закличе ЄС прийняти нових членів до 2030 року

17:00 28.08.2023

Голова Європейської ради Шарль Мішель закличе ЄС бути готовим до прийняття нових країн-членів до 2030 року.

Про це, як пише "Європейська правда", він заявить сьогодні на Міжнародному стратегічному форумі у словенському Бледі, повідомляє видання Financial Times, яке ознайомилося з промовою посадовця.

Як йдеться у матеріалі, Мішель наголосить, що готуючи наступний стратегічний порядок денний, ЄС "має поставити перед собою чітку мету... і бути готовим, з обох сторін, до розширення до 2030 року".

"Зараз ми повинні розглядати розширення як один з наших головних викликів. Як для ЄС, так і для його майбутніх країн-членів", – скаже Мішель, як стверджується у публікації.

"Це амбітно, але необхідно. Це показує, що ми налаштовані серйозно. Вікно можливостей відкрите. Ми маємо ним скористатися", – цитує майбутню промову Мішеля видання.

Єврокомісар: Праворадикали можуть вплинути на майбутнє ЄС та підтримку України
Міжнародний стратегічний форум у Бледі відвідають лідери країн-кандидатів на вступ до ЄС: Молдови, Албанії, Північної Македонії, Чорногорії, Сербії та Боснії і Герцеговини.

Раніше віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна до жовтня не виконає на 100% всі сім критеріїв Єврокомісії, однак переговори про вступ все одно почнуться.  

Віцепрем’єрка зауважила, що політичне рішення про початок переговорів про членство України в ЄС буде ухвалене. Вона вважає грудень "останньою нагодою для ухвалення політичного рішення про початок переговорів".

Наприкінці червня Європейська комісія представила усну оцінку прогресу України на шляху до ЄС. Єврокомісія вважає, що Україна виконала в повному обсязі дві з семи умов, необхідних для початку переговорів про членство, за рештою умов досягнутий прогрес.

Як йшлося у статті "Європейської правди", доповідь ЄК щодо України загалом позитивна і має на меті допомогти Києву впоратися з проблемами – їх декілька, але у Брюсселі не вважають їх нездоланними.

Ще на цю тему