Дунайські порти відвантажили 1,75 млн тонн зернових у першій половині серпня

12:20 25.08.2023

Порти Дунайського кластеру за перші 15 днів серпня відвантажили 1 млн 750 тис тонн агропродукції, а у липні – понад 2 млн тонн.

Такою інформацією поділився президент Української зернової асоціації (УЗА) Микола Горбачьов в інтерв’ю для Agro Times, пише видання usm.media

«Я впевнений, що блокування акваторії Чорного моря є тимчасовим й міжнародна спільнота відкриє його для судноплавства. А на сьогодні ми будемо продовжувати експортувати зерно через Дунайські порти – їх робота не зупинялася, не дивлячись на те, що на них також ворог веде постійні атаки і є загрози безпеки й там», — зазначив Горбачьов.

На думку фахівця, по Дунаю Україна зможе досягти показника у 3 млн тонн на місяць у вересні, коли Румунія підготує більше лоцманів. Зазначається, що на сьогодні спостерігається дефіцит фахівців, які можуть проводити вантажні судна Сулінським каналом.

«Також ми запропонували координати можливих стоянок у румунських територіальних водах, щоб здійснювати перевалку зерна з баржі на судно. Але Бухарест вважає, що це можуть бути ризиковані операції з перевалки зерна через можливі шторми восени. Водночас фахівці порту Суліна проводять днопоглиблювання й впродовж наступних декількох місяців глибина виходу в море в Суліні може сягати 12 метрів – цього буде достатньо, щоб перевантажувати зерно з барж на судна типу Panamax та Handysize безпосередньо у Сулінському каналі на румунській території. Міністр транспорту Румунії вже сказав, що такі операції будуть менш ризиковими й вони на них погодилися б», — розповів очільник УЗА.

Окрім Дунайського напрямку, ще 1 млн тонн зерна Україна щомісяця зможе експортувати альтернативними шляхами.
 

Ще на цю тему