Небезпечний сигнал: РФ вперше вивела на бойове чергування новий ракетоносій "Циклон"

12:00 22.08.2023

Російський флот має нове "поповнення" замість крейсера "Москва", і поспішає його використати для війни проти України
На ранок 22 серпня 2023 року росіяни вивели в море одразу три кораблі-носії ракет "Калибр" сумарним залпом до 20 КР цього типу. Серед цих трьох носіїв є зокрема новітній корабель "Циклон", який нещодавно був прийнятий до складу Чорноморського флоту РФ. Водночас російські окупанти проводили "розвідку боєм" нашої ППО, використовуючи поодинокі ударні безпілотники.

Загалом це означає, що рашисти готові до виконання нових ракетних ударів по території України. Про це в ефірі телеканалу "Еспресо" заявила речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк.


Ракетний корвет "Циклон" проекту 22800 "Каракурт" зі складу ЧФ РФ, фото з відкритих джерел
Від Defense Express можемо додати, що тут мова по суті про дуже небезпечний сигнал. Оскільки мова про те, що в строю ЧФ РФ з’явився ще +1 корабель, який може бути носієм ракет "Калибр". Відтак Чорноморський флот РФ має в своєму складі 2 фрегати, уже 4 корвети та до 5 субмарин, які можуть запускати "Калібри", загальний залп – до 70 КР цього типу.

Якщо детальніше, то згаданий вище корабель "Циклон" відноситься до корветів проекту 22800 "Каракурт", був прийнятий у стрій ВМФ РФ лише в липні 2023 року, та став першим для Чорноморського флоту РФ ракетоносним кораблем, отриманим після потоплення ракетного крейсера "Москва".

Будівництво ракетного корвету "Циклон" почалось ще в 2016 році, спуск на воду відбувся ще в 2020 році, але випробування корабля затягнулись з відставанням більш ніж на рік за графіком. Цей корабель може брати до 8 ракет "Калибр", що заряджаються в універсальну пускову установку. Також "Циклон" озброєний 76-мм артустановкою в носовій частині та морською версією комплексу "Панцирь-МЕ" із заявленою дальністю стрільби ракетами до 20 км, та висотою ураження цілі до 15 км.

Корвет "Циклон" має довжину корпусу в 67 метрів, водозаміщення – 870 тонн, екіпаж – 39 осіб, автономність та дальність ходу – до 15 діб, до 2500 миль при швидкості 12 вузлів. Ще наприкінці червня 2023 року рашистський корабель "Циклон" ще стояв на території суднобудівного заводу "Залив" в тимчасово окупованій Керчі.

Водночас, за даними Центру національного спротиву, російські окупанти планують використати "Циклон" та інші два кораблі проекту 22800 "Каракурт" для формування "Азовського військово-морського району" із пунктом базування в тимчасово окупованому Маріуполі.

Ще на цю тему