«Військові рішення» щодо убезпечення «зернових коридорів» можливі — Андрій Клименко

08:00 17.08.2023

Перший вихід з Одеського порту іноземного судна, котре перебувало там у рашистській блокаді з кінця лютого минулого року, — це яскравий приклад реалізації Україною стратегії та тактики щодо створення «зернового коридору» без Росії.

Про це керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко розповів в коментарі кореспонденту АрміяInform

Йдеться про контейнеровоз Joseph Schulte, котрий сьогодні вранці першим вийшов з порту Одеси до турецького порту Амбарлі.

На запитання, чи можливі «військові рішення» щодо убезпечення руху по цих коридорах, експерт зазначив, що додатковим серйозним чинником цієї безпеки є позиція країн Чорноморського регіону — членів НАТО: Румунії, Болгарії та Туреччини.

За його словами, про такі рішення вже кілька місяців говорять не лише українські морські експерти, а й авторитетні експерти зі Сполучених Штатів, зокрема відомі адмірали Джеймс Ставрідіс і Джеймс Фогго.

«Як відомо, з початком великої війни акваторія українського сектора Чорного моря була замінована нашими військовими, аби прикрити підходи до портів, запобігти у такий спосіб можливості висадки морського десанту на узбережжя Одеської області. І чорноморський флот російської федерації теж ставив мінні загородження. За ці майже півтора року сталися десятки випадків, коли морські міни, що були зірвані з якорів штормами та вітрами, відносило до узбереж Болгарії, Румунії і навіть Туреччини. Тому абсолютно логічною була пропозиція створити в Чорному морі постійну чи тимчасову групу мінно-тральних кораблів», — вважає Андрій Клименко.

Необхідність її створення Клименко доводить статистикою: у Чорному морі величезний цивільний трафік судноплавства — це сотні й сотні суден щодня.

«Для кожного з них існує небезпека. Її треба нейтралізувати. І друга складова такого рішення, котре ми пропонували, стосувалося створення військово-морської групи патрульних кораблів, які б безпосередньо ескортували цивільні судна в Чорному морі, зменшуючи у такий спосіб небезпеку того, що ці судна будуть зупинені російськими військовими кораблями, — зазначає Андрій Клименко. — Актуальність такої пропозиції зумовлена ще й перебуванням у західній частині Чорного моря двох родовищ природного газу — величезного турецького глибоководного родовища Сакар’я та трохи меншого румунського біля її узбережжя. Їх теж треба захищати», - повідомив керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень.

Перешкодою щодо ухвалення рішення про створення цих корабельних груп, на думку експерта, може стати брак рішучості в діях наших сусідів — країн НАТО. Політику невтручання та умиротворення росії він вважає хибною, адже вона не стримує, а навпаки — провокує тоталітарну путінську державу на нові нахабні агресивні дії.
 

Ще на цю тему