Вірменія заявила про обстріл Азербайджаном спостерігачів ЄС – ті не уточнили, хто це зробив

09:20 16.08.2023

Міністерство оборони Вірменії у вівторок заявило про обстріл автомобіля з представниками цивільної місії ЄС (EUAM), які перебували в районі азербайджанського населеного пункту Юхарі Шоржа на кордоні.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У заяві, яку поширило вірменське Міноборони, стверджується, що автомобіль місії ЄС зазнав обстрілу з боку збройних сил Азербайджану близько 12:20 у вівторок. Уточнюється, що в результаті ніхто не постраждав.

У Баку заявили, що Вірменія і РФ не виконують угоду щодо перемир’я в Карабаху
Азербайджанське Міністерство оборони пізніше заявило, що заява вірменської сторони є "черговою дезінформацією", оскільки маршрути місії ЄС заздалегідь повідомляються Баку.

"З цієї причини теоретично і практично неможлива така ситуація, про яку заявляє Міністерство оборони Вірменії", – стверджується в пресрелізі відомства.

Що стосується самої цивільної місії ЄС, то спершу вона назвала повідомлення вірменської сторони фейком і сказала, що її представники не потрапляли під обстріл.


Та після цього провладні вірменські ЗМІ почали поширювати відео з нібито представником місії ЄС, чиє обличчя приховане. У відео він розповідає, як місія потрапила під азербайджанський обстріл.


Незабаром після поширення цього відео спостережна місія ЄС оприлюднила новий допис у Twitter, у якому підтвердила, що спостерігачі "були присутні під час стрілянини в зоні своєї відповідальності".

Там, однак, не уточнили, на кого покладають відповідальність за інцидент.

Територіальна суперечка між Азербайджаном та Вірменією стосується території так званого Нагірного Карабаху. Він є частиною міжнародно визнаної території Азербайджану, хоча після розпаду СРСР вірмени, які там становлять більшість, проголосили його незалежною державою.

Ще на цю тему