Кримську журналістку Данилович етапували до колонії Ставропольського краю

20:20 15.08.2023

Незаконно засуджену громадянську журналістку Ірину Данилович етапували з окупованого Криму до жіночої виправної колонії №7, що у місті Зеленокумськ (РФ).

Про це у Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

«Незаконно засуджену громадянську журналістку Ірину Данилович етапували з Краснодара до жіночої виправної колонії №7 у місті Зеленокумськ Ставропольського краю РФ», - зазначив омбудсмен.

Він додав, що за словами батька активістки, етапування Данилович перенесла тяжко – біль у голові та вухах посилився. Крім того, вона досі не отримала кваліфікованого лікування.

Лубінець нагадав, що за час перебування в СІЗО у Данилович розвинувся отит, з’явилися запаморочення та головні болі, які супроводжуються постійним шумом. Проте всі її прохання надати меддопомогу ігнорувалися. Жінка може повністю втратити слух.

«Росія порушує основоположні права кримської політув’язненої - на життя та здоров’я», - заявив Лубінець.

Він поінформував, що РФ утримує в місцях несвободи 21 українського політв’язня, які мають проблеми зі здоров’ям і потребують термінової меддопомоги, але її не отримують.

Він зазначив, що правозахисники називають цей перелік «списком Гафарова-Ширінга» - за іменами Джеміля Гафарова та Костянтина Ширінга, які померли у лютому в російських в’язницях, не дочекавшись лікування.

«Наголошую: незабезпечення українських політв’язнів медичною допомогою, а тим більше відмова в її наданні, згідно з міжнародним гуманітарним правом, прирівнюється до тортур. Це може призвести до летальних наслідків», - заявив омбудсмен.

28 грудня 2022 року Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний "суд" Республіки Крим у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців.
 

Ще на цю тему