Трьох громадян Болгарії заарештували у Лондоні за підозрою у шпигунстві на Росію

19:20 15.08.2023

У Великій Британії, яка вважає Росію головною загрозою до 2023 року, висунули звинувачення у шпигунстві на користь Росії трьом громадянам Болгарії, яких співробітники підрозділу спеціальних операцій поліції Лондону затримали ще у лютому – за підозрою в порушенні Закону про державну таємницю. 

15 серпня BBC повідомила, що арешти відбулися в рамках «великого розслідування у сфері національної безпеки», і що затримані «працювали на російські спецслужби», пише ZN.UA.

Столична поліція назвала імена затриманих: 45-річний Орлін Русєв, 42-річний Бісер Джамбазов і 32-річна Катрін Іванова. Вони знаходяться під вартою, судовий процес над ними має розпочатися у січні 2024 року.

Всі троє жили у Великобританії протягом багатьох років і працювала на різних роботах, проживаючи в заміських будинках. Джамбазов та Іванова видавали з себе пару, яка керувала громадською організацією, що надавала послуги болгарам – зокрема, знайомила їх з «культурою і нормами британського суспільства». Вони також працювали у виборчих комісіях у Лондоні.

Раніше глава британської служби зовнішньої розвідки MI6 Річард Мур закликав невдоволених війною в Україні росіян поділитися інформацією з британськими спецслужбами.

«Наші двері завжди відкриті. Ми розглядатимемо їхні пропозиції допомоги з обережністю та професіоналізмом, якими славиться моя служба. Їхні секрети будуть у безпеці з нами, і ми разом працюватимемо, щоб припинити кровопролиття», – пообіцяв Мур.
 

Ще на цю тему