Грецькі ЗМІ повідомили про переговори Києва та Афін щодо гарантій безпеки

14:00 12.08.2023

Між Україною та Грецією відбулися прямі переговори щодо укладання двосторонньої угоди про гарантії безпеки для України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ekathimerini.

Зазначається, що результатом перемовин має стати зобов’язання Афін надати гарантії Києву в декількох секторах, а не лише в галузі оборони.


"На ширшому політичному рівні обидві сторони обговорюють створення рамок, які приведуть двосторонні відносини між Грецією та Україною у відповідність до духу декларації лідерів Великої сімки, а згодом - Європейської Ради - щодо продовження довгострокової підтримки Києва та на практичному рівні", - йдеться у повідомленні.

Дебати щодо політичних аспектів питання точаться на рівні МЗС двох країн.

Якщо ці обговорення будуть завершені, також буде розглянуто, як можна конкретизувати певні аспекти угоди. Проте в цих контактах беруть участь і представники США.

Очікується, що в галузі гарантій безпеки для України Афіни прагнутимуть зіграти свою роль, оскільки Київ "принципово поважає юрисдикцію та рішення всіх міжнародних судів".

Вимоги для безпеки України здебільшого включають протиповітряну оборону, артилерію, бронетехніку та винищувальну авіацію. Потреба в стабільних поставках снарядів калібру 155 мм розглядається в Афінах як можливість для реконструкції частини систем оборони Греції.

Ще на цю тему