Литовська компанія пропонує сплавляти українське зерно річкою до порту Клайпеда

11:30 12.08.2023

Литовський морський кластер, що об’єднує морський бізнес і наукову спільноту країни, пропонує розглянути варіант доправлення українського зерна до порту Клайпеда річкою Німан.

Про це повідомляе Порти Украіни з посиланням на Delfi . Відповідну пропозицію озвучив очільник клайпедської морської вантажної компанії Bega Лаймонас Римкус. 

При транспортуванні українського зерна залізницею і його перевантаженні в Каунасі довелося би міняти колію або перевантажувати контейнер з одного потяга на інший один раз, а не двічі — це суттєво вплинуло би на економію витрат. Можна було би вдосконалити потужності зберігання та перевалки зерна Linas Agro, які вже працюють на причалах Німану в Каунасі та Юрбаркасі», — сказав очільник Клайпедської морської вантажної компанії Bega Лаймонас Римкус.

За його словами, європейський досвід засвідчує, що вантажоперевезення внутрішніми водними шляхами можуть бути дешевшими сухопутних на 30-40%.

Оцінюючи економічні аспекти та важливість забезпечення безперебійних експортних процесів, на думку Римкуса, західні країни не повинні забувати і про екологічний чинник. Завдяки розробленому в Литві проекту електричного штовхача барж зелений коридор внутрішніх водних шляхів забезпечить перевезення вантажів із нульовим рівнем викидів. Бізнесмен також зауважив, що будівництво європейської залізничної колії до Клайпеди є стратегічним завданням, але потребує часу.

Включивши вже зараз свої внутрішні водні шляхи до транспортного ланцюга, Литва могла би приймати в порту Клайпеда не лише українське зерно, яке сплавляється Німаном, а й інші вантажі. Відкриття можливості перевантажувати вантажі із залізничних вагонів і контейнерів у Каунасі та продовжувати перевезення вантажів річкою до Клайпеди підвищить привабливість нашого порту на ринку південного сходу Польщі. Завдяки розвиненому водному шляху, що наближає морські вантажні перевезення Клайпеди до цього регіону сусідньої країни приблизно на 100 км, ми стали б альтернативою портам Гданськ та Гдиня», — додав Римкус.

Литовський морський кластер разом із засновниками та членами цього об’єднання, зокрема компанією Bega, підготували проект, реалізація якого створить умови для розвитку вантажних перевезень внутрішніми водними шляхами та розширить ринок послуг порту Клайпеда.

Ще на цю тему