Воєнна економіка Росії відновлюється після удару санкцій – Bloomberg

18:20 11.08.2023

Економіка Росії може повернутися до довоєнного рівня вже в наступному році, оскільки вона адаптується до впливу міжнародних санкцій.

За оцінками, озвученими прем'єр-міністром РФ Міхаілом Мішустіним 11 серпня на зустрічі з урядовцями, російська економіка зросла на 4,6% у другому кварталі і на 1,5% у першому півріччі.

Але прагнення Кремля розширити призов до армії за мобілізацією може звести нанівець цю мету, адже поглиблення дефіциту робочої сили додає російській економіці труднощів, пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

Минулого тижня президент Росії Владімір Путін підписав закон, який підвищує верхню межу призовного віку з 27 до 30 років з січня 2024 року й забороняє чоловікам залишати країну після того, як вони отримали електронну повістку. За словами економіста Bloomberg Economics Russia Алєксандра Ісакова, ці заходи можуть дозволити «цільову мобілізацію», яка прискорить короткострокове економічне зростання за рахунок зменшення впливу дефіциту робочої сили. Це може дозволити російській економіці досягти довоєнного розміру до середини-кінця 2024 року – незабаром після запланованих президентських виборів.

Тим не менш, «вибір на користь мобілізації призовників навряд чи зможе зупинити зниження довгострокового зростання», – сказав Ісаков.

Дані по ВВП означають, що економіка Росії зростає вже чотири квартали поспіль після падіння більш ніж на 4% рік тому, незважаючи на прогнози щодо тривалого спаду у відповідь на санкції, запроваджені через вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Збільшення витрат на оборону стимулювало промислове виробництво, а споживчий попит набирає обертів на тлі збільшення витрат на соціальну підтримку та підвищення заробітних плат.

Незважаючи на це, рубль наближається до позначки 100 за долар після ослаблення майже на 25% з початку року – падіння, яке глава Центробанку Росії Ельвіра Набіулліна пояснює переважно погіршенням умов зовнішньої торгівлі. Банк Росії припинив купівлю іноземної валюти у 2023 році через падіння рубля до позначки 98 рублів за долар.

Нагадаємо, що Росія подвоїла витрати на оборону/війну у 2023 році – до понад $100 мільярдів. Тобто третина всіх державних витрат країни-агресорки йде на війну з Україною. У першому півріччі поточного року Росія вже витратила на війну 5,59 трлн рублів ($54 млрд).

Ще на цю тему