Українське зерно можуть транспортувати річкою Німан у Литві

15:40 11.08.2023

Литовський морський кластер, що об’єднує морський бізнес і наукову спільноту країни, пропонує доправляти українське зерно до порту Клайпеда річкою Німан.

Після виходу рф із Зернової угоди, новими воротами для цього агропродукції може стати Клайпедський порт. Як пише Delfi, одним з варіантів, як зерно доставлятимуть до Клайпеди, може стати річка Німан, повідомляє видання usm.mediа.

Наразі судноплавний канал постійно модернізується, країна також робить великі зусилля щодо відродження вантажних річкових перевезень найбільшою річкою.

«При транспортуванні українського зерна залізницею та його перевантаженні в Каунасі довелося б міняти колію або перевантажувати контейнер з одного потяга на інший один раз, а не двічі — це суттєво вплинуло б на економію витрат. Можна було б удосконалити потужності зберігання та перевалки зерна Linas Agro, які вже працюють на причалах Німану в Каунасі та Юрбаркасі. Також європейський досвід свідчить про те, що вантажоперевезення внутрішніми водними шляхами можуть бути на 30–40% дешевшими, ніж суходолом», — сказав очільник Клайпедської морської вантажної компанії Bega Лаймонас Римкус.

Завдяки розробленому в Литві проєкту електричного штовхача барж зелений коридор внутрішніх водних шляхів забезпечить перевезення вантажів із нульовим рівнем викидів. За словами Лаймонаса Римкуса, будівництво європейської залізничної колії до Клайпеди є стратегічним завданням, але потребує часу.

«Включивши вже зараз свої внутрішні водні шляхи до транспортного ланцюжка, Литва могла б приймати в Клайпедському порту не лише українське зерно, яке сплавляється Німаном, а й інші вантажі. Відкриття можливості перевантажувати вантажі із залізничних вагонів і контейнерів у Каунасі та продовжувати перевезення вантажів річкою до Клайпеди підвищить привабливість нашого порту на ринку південного сходу Польщі», — сказав він.

Крім того, у Литві вважають, що розвинувши річку Німан, шлях міг би стати альтернативою портам Гданськ та Гдиня.
 

Ще на цю тему