Парламент скасував ввізне мито на морські рятувальні судна

14:00 11.08.2023

Верховна Рада скасувала ввізне мито на морські судна, які використовуються для пошуково-рятувальних операцій. 

Відповідний законопроєкт про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтримки діяльності з охорони людського життя на морі відповідно до міжнародних договорів України» № 8139-д від 8 червня 2023 року прийнято на пленарному засіданні в четвер, 10 серпня, пише видання Порти України.

Прийняття законопроєкту підтримали 296 народних депутатів.

Законопроєкт вносить зміни до Митного кодексу та звільняє від оподаткування митом морських суден, які ввозяться на митну територію України в режимі імпорту для використання виключно як пошуково-рятувальні одиниці.

У пояснювальній записці до законопроєкту нагадується, що відповідно до постанови Кабінету міністрів від 20 жовтня 2011 року № 1069 «Про забезпечення функціонування єдиної системи пошуку і рятування на морі» організаційно-технічне забезпечення сталого функціонування та подальшого розвитку національної системи пошуку і рятування у морському пошуково-рятувальному районі України визначено казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПСС).

Швидкісне морське пошуково-рятувальне судно, яке закуповується МПСС, за розмірами, конструкцією, швидкісними і маневровими характеристиками, автономністю, умовами проживання, обладнанням та спорядженням пристосоване для проведення пошуку та рятування людей, які зазнають лиха у відкритому морі в морському пошуково-рятувальному районі України. Враховані особливості конфігурації цього району, погодних умов (висоти та періодичності хвиль, сили вітру), відстані від місць базування до місця ймовірної події лиха на морі тощо. Використання цього судна в якості пошуково-рятувальної одиниці з метою виконання зобов’язань України за її міжнародними договорами є єдиним призначенням судна», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.


 

Ще на цю тему