ММК імені Ілліча в окупованому Маріуполі опинився під контролем Кадирова – ЗМІ

11:40 11.08.2023

Металургійний комбінат імені Ілліча в тимчасово окупованому Маріуполі перейшов під контроль голови Чечні Рамзана Кадирова.

На одному з найбільших підприємств України, яке належить компанії "Метінвест" Ріната Ахметова, нещодавно з'явилися дві нові таблички. Одна – з портретами Кадирова, президента РФ Владіміра Путіна та так званого голови "ДНР" Дениса Пушиліна. Другий – із великим написом "Ахмат – сила" та портретом батька Рамзана Кадирова. На це звернув увагу ексдиректор Transparency International Ілля Шуманов, пише Бізнес.Цензор з посиланням на видання The Moscow Times.

"Спробуйте з трьох раз вгадати, кому тепер належить "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча"?" – підписав він фотографію прохідної заводу. Фото з сайту Бізнес.Цензор

Раніше повідомлялося, що бізнесмен із Чеченської Республіки (Росія) Валід Корчагін, пов’язаний із родиною наближеного до Рамзана Кадирова Сулеймана Геремеєва, став співвласником компанії "ММК Ілліча", зареєстрованої в так званій "ДНР".

Корчагін, ім'я якого дотепер не було публічним, за час повномасштабної війни придбав і інші активи – частки в російській мережі будівельних гіпермаркетів OBI і в кав'ярнях американської мережі Starbucks, яка пішла з Росії.

У руйнуванні Маріуполя на Донеччині в 2022 році брали участь зокрема й військові з Чечні. Серед них був Руслан Геремєєв, родич Сулеймана Геремеєва. Його ім'я фігурувало у справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Шуманов вважає, що родина Геремеєвих отримала доступ до заводу як "нагороду" за те, що вони воювали в Україні.

Пізніше у "ММК Ілліча" з'явився новий власник, який також пов'язаний із Рамзаном Кадировим, керівник московського бійцівського клубу "Ахмат" Алаш Дадашов. Крім того, в окупованій частині Донецької області виявилася ще одна велика компанія, що частково належить йому, – "Технічні матеріали".

І Дадашов, і Корчагін – молоді бізнесмени, які раніше не були помічені в інтересі до металургії, тому є вірогідніть, що вони просто представляють інтереси Кадирова та його еліти.

Сам Кадиров минулого року розповідав, що його бійці розмінують завод, готуючи підприємство до відкриття.

"Охорону металургійного комбінату імені Ілліча здійснюють бійці з Чеченської Республіки під керівництвом дорогого брата, помічника голови ЧР Вахи Геремєєва (Рейнджер)", – писав він.

7 серпня 2023 року Грозний та Маріуполь стали містами-побратимами, що вкотре підтвердило інтерес Кадирова до захоплених українських активів. 

Металургійний комбінат імені Ілліча належить компанії "Метінвест" Ріната Ахметова. Під час боїв він постраждав менше, ніж інший маріупольський комбінат "Азовсталь".
 

Ще на цю тему