Росія несе пряму загрозу корінним народом України - заява Меджлісу з приводу Дня корінних народів

18:20 09.08.2023

Військова агресія росії проти України та окупація Криму, що тривають вже десятий рік та мають своєю метою знищення Української держави, несуть пряму загрозу існуванню корінних народів України.

Про це йдеться у зверненні Президії Меджлісу кримськотатарського народу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, повідомляє Qirim.news.

Видання надає повний текст звернення.

«Щорічно, 9 серпня, людство відзначає Міжнародний день корінних народів світу, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 році.

У світі налічується близько 476 млн. представників корінних народів, що живуть у 90 країнах. Корінні народи є носіями 5000 різних культур та переважної більшості мов світу, загальна кількість яких становить близько семи тисяч.

Корінні народи є носіями унікальних культур та традицій, зберігачами гармонійних взаємин людини з природою.

Для того, щоб зберігати свою самобутність, соціально-економічні та культурні особливості, відмінні від тих, які переважають у суспільному середовищі, в якому вони існують, корінні народи потребують дотримання державами міжнародного права у сфері прав корінних народів, зокрема Декларації ООН про права корінних народів.

Українська держава, яка утрималася у 2007 році від ухвалення Декларації ООН про права корінних народів, кардинально змінила своє ставлення до прав корінних народів, оголосивши 20 березня 2014 року про підтримку Декларації ООН про права корінних народів. 1 липня 2021 року Верховною Радою України схвалено закон «Про корінні народи України, у якому визначено правовий статус корінних народів України та встановлені правові гарантії реалізації ними колективних прав та індивідуальних прав.

Військова агресія росії проти України та окупація Криму, що тривають вже десятий рік та мають своєю метою знищення Української держави, несуть пряму загрозу існуванню корінних народів України. Будучи частиною української політичної нації, представники корінних народів України у лавах ЗСУ та інших формувань Сил оборони України мужньо захищають суверенітет Української держави, наближаючи час визволення Криму – колиски корінних народів України – кримськотатарського, караїмського та кримчацького народів.

Майбутнє корінних народів України пов'язане з майбутнім Криму, невід'ємною складовою частиною України.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу виходить з того, що всі рішення, які й надалі ухвалюватимуться щодо Криму, мають відповідати положенням Декларації ООН про права корінних народів та Закону України "Про права корінних народів України", у яких містяться норми, що встановлюють правосуб'єктність корінних народів України, включаючи право на самовизначення у складі України.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу висловлює вдячність усім громадянам України, які підтримують необхідність внесення змін до Конституції України щодо статусу Криму, якими будуть створені правові механізми для реалізації кримськотатарським народом свого права на самовизначення у складі Української держави та унеможливлення будь-яких загроз територіальної цілісності України.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу дякує ЗСУ та іншим формуванням Сил оборони України, кожному із захисників та захисниць України за відсіч російської агресії та наближення часу Перемоги над російським ворогом.

Президія Меджлісу кримськотатарського народу вітає кримських татар, караїмів, кримчаків, усіх громадян України з Міжнародним днем корінних народів світу!

Yaşasın Qırım! / Хай живе Крим !
Слава Україні!
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров»
 

Ще на цю тему