П’ять грецьких танкерних перевізників повернуто до переліку спонсорів війни — НАЗК

14:20 08.08.2023

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило статус пʼяти грецьких компаній-перевізників у переліку «Міжнародних спонсорів війни», оскільки вони не виконали умови, узгоджені під час переговорів щодо виключення їх з переліку.

Про це повідомляє видавництво«Порти України» з посиланням на прес-службу НАЗК.

Нещодавно українська та грецька сторони розпочали перемовини, де було запропоновано компаніям припинити практику вимкнення транспондерів (пристроїв для відстеження навігації суден), припинити перевантаження вантажу з борту на борт і публічно засудити російську агресію.

Проблему вимкнення транспондерів та перевалки з борту на борт було вирішено у 11-му пакеті санкцій ЄС. Проте ці пʼять грецьких компаній-перевізників не виконали у визначений строк вимогу публічного засудження російської агресії. Тому НАЗК відновило їхній статус у переліку «Міжнародні спонсори війни», — йдеться у повідомленні.

Влітку 2022 року НАЗК надало статус «спонсорів війни» п’ятьом грецьким компаніям — Dynacom Tankers Management (DTM), Delta Tankers LTD, Thenamaris Ships Management Inc., Minerva Marine, TMS Tankers LTD. 

Компанії транспортували російську нафту та нафтопродукти, тим самим поповнюючи бюджет країни-агресора та фінансуючи російське вторгнення. На підставі даних Marine Traffic детективи розрахували, що грецькі судновласники вивезли з Росії третину обсягу нафти, що прямувала на експорт навесні минулого року — 19 млн тонн на $16 млрд.

Серед перевізників у березні-травні 2022 року були такі грецькі компанії:

TMS Tankers Ltd. — 31 танкер загальним обсягом нафти 3,411 млн тонн;
Minerva Maritime (Minerva Marine Inc.) — 28 танкерів загальним обсягом нафти 2,687 млн тонн;
Thenamaris Ships Management Inc. — 22 танкери загальним обсягом нафти 1,431 млн тонн;
Delta Tankers Ltd. — 11 танкерів загальним обсягом нафти 1,3 млн тонн;
Dynacom Tankers Management Ltd. — 12 танкерів загальним обсягом нафти 1,049 млн тонн.
НАЗК відповідає за систему комплаєнсу у приватному секторі. Під час процедур комплаєнсу контрагенти підлягають перевірці на доброчесність, у тому числі соціально відповідальне ведення бізнесу відповідно до стандартів ОЕСР. Список «Міжнародних спонсорів війни» на порталі «Війна і санкції» є потужним репутаційним інструментом для досягнення доброченості ланцюжків постачання у міжнародному вимірі, виходу міжнародного бізнесу з росії, отже зменшення фінансової і технологічної спроможності країни-терориста вбивати українців.

Одним з «важелів тиску» платформи є співпраця з базою даних World-Check, що використовується банками і страховими компаніями для оцінки ризиків. Саме тому для світових компаній наслідки перебування в переліку стають гіршими, ніж продовження ведення бізнесу з країною-агресором.

Так, нещодавно ірландська компанія з постачання суднового палива Peninsula Petroleum Limited була виключена зі списку міжнародних спонсорів війни, адже виконала усі необхідні умови, обравши шлях соціально-відповідального бізнесу.

Ще на цю тему