Американський банк припинив обробляти платежі за експорт російського зерна 

17:00 07.08.2023

Американський банк JPMorgan минулого тижня припинив обробляти платежі для Россільгоспбанку, який перебуває під санкціями США та Євросоюзу. 

Про це повідомляє видання Порти України з посиланням на Reuters.

JPMorgan обробляв платежі за експорт російського зерна протягом останніх кількох місяців, однак минулого тижня ця співпраця припинилася, повідомило Міністерство закордонних справ РФ у минулу п’ятницю 4 серпня.

Прямий канал, встановлений між Россільгоспбанком та американським JP Morgan, який у західних столицях та ООН намагалися подати як робочу альтернативу SWIFT, був закритий 2 серпня», — цитує російське МЗС заяву офіційної речниці міністерства Марії Захарової.

ООН, Держдепартамент США і JPMorgan відмовилися коментувати дану тему.

У квітні 2023 року США дозволили JPMorgan обробляти платежі за експорт сільськогосподарської продукції для Россільгоспбанку. Ця домовленість не замінила відновлення підключення банку до міжнародної платіжної системи SWIFT. Ключовою вимогою Кремля залишається повторне підключення Россільгоспбанку до SWIFT. Євросоюз відключив Россільгоспбанк від SWIFT у червні 2022 року після вторгнення Росії до України.

Хоча російський експорт продовольства та добрив не підпадає під санкції Заходу, запроваджені після вторгнення Росії в Україну, Москва заявила, що обмеження на платежі, логістику та страхування перешкоджають постачанням.

Як заявив голова російського Мінсільгоспу Дмитро Патрушев, РФ у 2022-2023 маркетинговому році експортувала рекордні 60 млн тонн зерна на суму понад $41 млрд.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему