Росіяни у Чорному морі прикривають свій військовий флот цивільними суднами – Гуменюк

09:00 07.08.2023

У Чорному морі російські загарбники у акваторії Чорного моря використовують морський спосіб розосередження сил, а також використовують цивільні судна для загородження своїх військових кораблів.

Про це в ефірі національного телемарафону повідомила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, пише Цензор.НЕТ.

"Окупанти в акваторії Чорного моря дійсно використовують суто морський спосіб розосередження сил. Максимально займають територію розширено для того, щоб маневрувати. За сталою тактикою окупантів ховаються за цивільними. Тобто, цивільне судноплавство стає для них прикриттям", - повідомила речниця.

Гуменюк поінформувала, що в акваторіях шести портів РФ у Чорному морі не спостерігається критичної зміни ситуації. Однак, за її словами окупанти в районі Керчинської протоки створили так званий "район огляду", де намагаються накопичити цивільні судна для того, щоб використовувати їх як загородження для своїх військових кораблів.

"Така практика тривала досить давно, ще за часів початку окупації Кримського півострова, коли вони намагалися диктувати свої умови проходження Керченською протокою. І зараз вони використовують цивільне судноплавство як прикриття своєї агресії і звинувачення України в незаконному веденні війни. Нагадаю, що територіальне море України - це 12 морських миль від нашого узбережжя. Крим - це наше узбережжя, хоч і тимчасово окуповане, і всі події відбувалися в територіальному морі України. Тобто Україна законно відбиває свої території і акваторії", - підсумувала Гуменюк.

Нагадаємо, Україна оголосила про військову загрозу для судноплавання в акваторії низки російських портів на Чорному морі.
 

Ще на цю тему