Залізниці України та Молдови узгодили додаткові знижки на транзитні перевезення

20:00 04.08.2023

Залізничники України та Молдови домовилися про додаткові знижки на транзитні перевезення територією Молдови.

Про це ішлося під час наради «Укрзалізниці» із представниками аграрного ринку 3 серпня, передає издание Порти Украіни з посиланиям на Rail.insider.

Із 15 липня набрали чинності знижки на транзитні перевезення зернових вантажів з України територією Молдови. Проте, як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, поки що українські вантажовідправники не отримають знижки, адже не встигли виконати окреслені обсяги.

Водночас «Укрзалізниця» передала молдовській стороні прохання представників олійно-жирового комплексу долучити обсяги жмихів і шротів до ліміту зерна. Залізниця Молдови вже відповіла на запит. Так, перевезення жмихів і шротів виділили в окрему групу. При перевезенні 30 тис. тонн на місяць цих номенклатур буде діяти знижка приблизно 18%. При цьому українські залізничники просили, щоб цей ліміт розповсюджувався на всі можливі дільниці. Зокрема, Басарабяска—Етулія, Велчинець—Етулія, Велчинець—Унгени (станція на кордоні між Молдовою та Румунією, де також надається послуга перестановки рухомого складу з колії габариту 1520 мм на євроколію) тощо.

Раніше «Укрзалізниця» зверталася до залізниці Молдови, щоб долучити до цієї знижки напрямок Сокиряни—Окниця. Таким чином вона розширює і долучає до наданої знижки усі можливі маршрути руху зернових.

Окрім того, передбачені знижки і щодо контейнерних перевезень. Вони діятимуть за умови транспортування 2 тис. контейнерів на місяць.

Представник «Укрзалізниці» висловив сподівання, що найближчим часом залізниця Молдови оприлюднить цю інформацію на своєму сайті.

Давайте із серпня більше перевозити у цих напрямках зернових, олії та жмихів, щоб отримати знижку на транзитні перевезення”, — закликав Ткачов вантажовідправників.

Раніше Молдовська залізниця погодила надання знижки у розмірі 27% до існуючих тарифів на транзитні перевезення української агропродукції територією Республіки Молдова у напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац через дільницю Серпневе-1—Басарабяска. Нові тарифні умови діють з 15 липня 2023 року.

Також Молдова погодилася надати окрему знижку в розмірі 39% на транзитні перевезення соняшникової олії через дільницю Басарабяска—Етулія у напрямку дунайських портів Рені, Джурджулешти й Галац.

Ще на цю тему