Румунія заявила, що пропустить до 30 суден з українських портів на Дунаї до п'ятниці

09:00 04.08.2023

Румунія упродовж двох днів розмитнить до 30 завантажених суден, які очікують на вхід в країну з українських портів на річці Дунай.

Це свідчить, що експорт зерна не припинився, попри напад росії на порти в Одеській області, пише УНН з посиланням Reuters.

Цитата

"Ми намагаємося впоратися якомога краще, щоб зменшити навігаційні затори на Дунаї. Ми пропустимо близько 30 кораблів за два дні - принаймні 12 суден сьогодні, якщо не 14, а решту завтра", - повідомив директор з навігації агентства управління Дунаєм Румунії Флорін Узумтома.

Деталі

Узумтома також розповів, що у травні та червні адміністрація дозволила пропустити рекордно велику кількість суден, що йшли з портів України - 477 суден за один місяць.

"Травень і червень були піковими, і ми очікуємо, що серпень стане таким, незважаючи ні на що", - сказав він.

Як пише видання, до того, як росія вийшла з Чорноморської зернової ініціативи у липні цього року, на порти Дунаю припадало близько чверті українського експорту зерна. Зерно завантажується на баржі, доставляється вниз по річці через територіальні води Румунії, яка є членом НАТО, і далі з румунського чорноморського порту Констанца. Дані відстеження комерційних суден показують, що річка та її гирло скупчені судами, які намагаються дістатися до українських портів і вийти з них.

Нагадаємо

У ніч на 2 серпня росія атакувала об’єкти портової та промислової інфраструктури Дунаю. Внаслідок обстрілу пошкоджень та руйнувань зазнали елеватор, зернові ангари, резервуари одного з вантажних терміналів, виробничі, складські та адміністративні приміщення.

Після нічної атаки армії рф на портову інфраструктуру Дунаю зросли світові ціни на продовольство.

Теми:

Ще на цю тему