СБУ затримала в Одесі поплічника Шарія, який працював на російську воєнну розвідку / Фото

13:20 03.08.2023

Приватного юриста, який раніше був помічником кількох депутатів від Партії Шарія в одній із райрад Одеської області, затримали правоохоронці за співпрацю з рф.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, він працював на гру і передавав ворогові цілі для повітряних ударів по Одесі, звітував про результати прильотів та відстежував дислокацію підрозділів ППО.

За даними «Думської», йдеться про Дениса Сафонова.

Фото: СБУ

Після 24 лютого 2022 року юрист разом із дружиною виїхав у тимчасово окупований Сімферополь, де сам пішов у «військовий комісаріат Криму». Там одесита завербував кадровий співробітник 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру російського гру Григорій Іванов.

Юрист дав підписку про негласну співпрацю на користь рф, після чого йому привласнили оперативний псевдонім Diezel і заплатили 500 доларів авансу за розвідувально-підривну діяльність проти України. Після цього зрадник повернувся до Одеси для збирання розвідданих.

У місті він намагався налагодити контакт із місцевими правоохоронцями, аби підібрати кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб. Зв'язок з військовою розвідкою рф зрадник підтримував через анонімний чат в одному з месенджерів, звідки після кожної розмови видаляв всю інформацію.

Пізніше для прикриття він влаштувався в одну із громадських організацій, яка залучається до підтримки порядку в Одесі. Під час обшуків у чоловіка знайшли мобільні телефони та електронні носії інформації із підтвердженням незаконної діяльності, а також зброю та боєприпаси.

Фігуранту повідомили про підозру у держзраді. Йому загрожує довічне позбавлення волі. Наразі юрист перебуває під вартою.

СБУ також ідентифікували його дружину, яка зараз живе у Санкт-Петербурзі та співпрацює з гру. Вона веде телеграм-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки щодо ситуації в Одесі.
 

Ще на цю тему