У порту Констанца мають намір облаштувати якірну стоянку

19:40 01.08.2023

Міністерство транспорту Румунії готується ввести в експлуатацію якірну стоянку на території порту Констанца.

Передбачається, що на якірній стоянці будуть навантажувати п’ять суден. Три розміром Handysize — 25–27 тис. тонн та два класи Panamax — до 70 тис. тонн, розповів президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачов, пише usm.media з посиланням на Rail.insider.

«Десь із середини серпня ця стоянка має запрацювати, і в цей час ми зможемо збільшити оборотність наших річкових терміналів та барж на Дунаї. Тому що на сьогодні, коли баржі приходять до Констанци, вони стоять в очікуванні судна, яке буде пришвартоване до причалу. А так причалу буде не потрібно, судно нікому не заважатиме і процес навантаження відбуватиметься просто на якорі», — розповів Микола Горбачов.

Завдяки цьому має зрости пропускна спроможність самої Констанци як порту, а також з’явитися додаткові можливості навантаження для України. Своєю чергою, обсяги перевалки через дунайські порти можуть зрости до 3,5-4 млн тонн на місяць.

Очільник УЗА зауважив, що організація якірної стоянки фактично безплатна, не потребує жодних інвестицій, треба просто надати дозвільні документи.

«У планах також — якірні стоянки в румунських територіальних водах при виході з Суліни. Таким чином ми б зменшили шлях з наших портів до навантаження на судно і це б ще пришвидшило оборотність барж та терміналів. Ми змогли б використовувати не лише українські термінали, а й термінали Румунії (Галац) чи Молдови (Джурджулешти). У кращому випадку на побудову цих якірних стоянок піде місяці три», — уточнив президент УЗА.
 

Ще на цю тему