Компанії російських олігархів спонсорують зарплатню російським військовим – розслідування

18:40 01.08.2023

Компанії РФ, які належать російським олігархам, виплачують зарплату добровольцям, які їдуть воювати в Україну у складі Збройних сил РФ.

Як пише ZN.UA, про це йдеться в розслідуванні видання «Важные истории».

Зокрема «добровольців» для Міноборони постачають як мінімум «Русал» Олєга Дерипаски, «Новатек» Лєоніда Міхельсона та Геннадія Тимченка, «Моспромбуд» Міхаіла Гуцерієва та найбільший у Росії забудовник ПІК Сєргєя Гордєєва. Усі згадані бізнесмени знаходяться під санкціями, а от їхні компанії ні.

Так, одна із найбільших у світі виробників алюмінію компанія «Русал» оформлює охочих воювати у пов'язані з Дерипаскою компанії, як от ПОП «Руслан». Наступного дня «співробітник» підписує контракт із Міноборони, а дію трудового договору припиняють — так компанія має можливість «платити премії».

Від Міноборони РФ такий військовий отримує 200 тисяч рублів і ще 100 тисяч від «Русалу», який оформлює кошти як «безоплатна виплата коштів особі, що проходить військову службу за контрактом».

«Ми спочатку працевлаштовуємо [до нашої компанії] за день до укладення контракту [з Міноборони], а потім зупиняємо трудовий договір, і у нас з'являється підстава для виплати премій своєму співробітнику, який пішов на СВО. Така схема», - розповів рекрутер, якому зателефонували журналісти проекту.

Водночас що це за спонсор, від якого йдуть «додаткові капіталовливання», рекрутер так і не назвав.

Найманців, яких спонсорують російські олігархи, відправляють до добровольчого батальйону «Сокол», який фактично є частиною армії РФ. Зокрема саме члени цього підрозділу розповідають про виплати з дох джерел.

Журналісти з’ясували, що телефонні номери, які "Сокол" у своєму телеграмі вказує для охочих записатися на війну, належать компанії «Русал менеджмент», яка на 100% є дочкою «Русала» Олєга Дерипаски.

«Загалом для своїх це навіть і не секрет, що найманців оформлюють у компанії Дерипаски. Вони обговорюють це у чатах: наприклад, доброволець «Сокола» із позивним Київ писав, що «Дерипаска влаштовує особовий склад “Сокола” у свої ЧОПи» (приватні охоронні підприємства)», - йдеться в розслідуванні.

Щоправда в «Русалі» журналістам все заперечують. Компанія заявила, що не має відношення до діяльності добровольчих структур і про використання її телефонних номерів сторонніми організаціями нічого не знає.

Вдвічі більше «премій» отримують «добровольці» від «Новатеку», другого після Газпрому виробника природного газу в Росії, основними власниками якого є мільярдери Лєонід Міхельсон та друг Владіміра Путіна, Гєннадій Тимченко. Компанія доплачує своїм «добровольцям» по 200 тисяч рублів через фонд «Мужество». При цьому європейські санкції зачепили компанію лише частково і у 2022 році «Новатек» навіть збільшив постачання зрідженого газу до Європи і, за розрахунками Reuters, скоро може обігнати за цим показником «Газпром».

«Важные истории» зазначають, що нічого принципово нового компанії російських олігархів не придумали. Вони використовують ту ж схему, що московська влада та державні компанії: добровольців фіктивно працевлаштовували в них та відправляли на фронт, обіцяючи їм більші виплати. Це дозволяє російській владі утримуватися від активної мобілізації.

 

Ще на цю тему