У США поки не прийняли важливого рішення для старту навчання українських пілотів на F-16 - Politico

13:40 27.07.2023

За попередніми планами, навчання пілотів ПС ЗСУ на F-16 має розпочатися вже до кінця літа.

Державний департамент США поки що не погодив передачу відповідних матеріалів, зокрема інструкцій з експлуатації та авіасимуляторів, які необхідні для навчання українських пілотів на багатофункціональні винищувачі F-16 — таку інформацію повідомляє видання Politico з посиланням на власні джерела.

Процес погодження передачі цих матеріалів обов’язковий через експортні обмеження США, водночас чому таке рішення досі не було прийнято не повідомляється.


Ймовірною причиною може бути те, що країни Європи, які беруть участь в "авіаційній коаліції", ще не підготували необхідну тренувальному інфраструктуру — як раніше заявляв радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, цим країнам потрібно ще декілька тижнів, щоб розв’язати всі необхідні питання.

Як відзначають у виданні, представник Держдепу США, а також представники оборонних відомств Данії та Нідерландів (як країн, що очолюють "авіаційну коаліцію", яка вже остаточно сформована і в якій загалом візьмуть участь 11 країн) відмовилися коментувати ситуацію.

Навчання українських пілотів на винищувачі F-16 має розпочатися вже цього літа, як раніше заявила представник Пентагона Сабріна Сінгх. Таким чином, у США та європейських союзників залишається трохи більш як місяць, щоб узгодити всі деталі.

Разом з тим, Велика Британія протягом декількох тижнів планує розпочати базову льотну та мовну підготовку українських льотчиків.

Також варто згадати й те, що у Румунії на винищувачі F-16 українських пілотів буде навчати приватна компанія Draken International.

Щодо того, коли Україна може отримати перший F-16 на озброєння, то американські посадовці доволі стримані в оцінці і стверджують, що перші літаки навряд чи з’являться в Україні раніше весни 2024 року.

Теми:

Ще на цю тему