Молдова скорочує кількість дипломатів посольства РФ після скандалу зі шпигунством

18:00 26.07.2023

Молдова вирішила скоротити кількість персоналу посольства РФ у Кишиневі після скандалу зі шпигунством з боку російських спецслужб.

Про це повідомляє Newsmaker, пише ZN.UA.

Про скорочення дипмісії РФ у Молдові заявив міністр закордонних справ та європейської інтеграції країни Ніку Попеску на засіданні уряду. 

“На наш погляд, дуже важливо, щоб дипломатичні служби не лише нашої країни, а й інших держав були спрямовані на розвиток добрих відносин, а не на дестабілізацію нашої країни”, - сказав він, додавши, що досягнуто домовленості з інститутами та особами, які ухвалюють політичні рішення, про необхідність обмеження кількості російських дипломатів, акредитованих у країні.

За його словами, це робиться для того, щоб у Молдові було менше осіб, які займаються дестабілізацією країни.

Як уточнив радник міністра закордонних справ Молдови з комунікацій Ігор Захаров, влада ухвалила рішення вислати 18 дипломатів та 27 представників технічного персоналу посольства РФ. Таким чином, у посольстві Росії залишиться десять дипломатів та 15 співробітників техперсоналу.

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова вже заявила, що Москва розцінює це «як нічим не обґрунтовані та недружні дії, які не залишаться без відповіді».

«Це черговий крок руйнування двосторонніх відносин з боку кишинівського режиму», - сказала Захарова.

Сьогодні, 26 липня, в МЗС Молдови також заслухали посла Росії в країні Олєга Васнєцова. Він заявив, що антени на даху посольства встановили ще наприкінці 90-х років, а весь скандал — привід для прийнятого давним-давно рішення скоротити дипломатичний персонал.

“На наш погляд, це серйозно підриває можливості діалогу між двома країнами. Сподіваємося, що відповідальні особи, які ухвалюють такі рішення, розуміють, чим усе це може обернутися надалі», — сказав журналістам Васнєцов.

Раніше Insider і Jurnal TV повідомили, що на будівлі російського посольства та на сусідньому житловому будинку, який використовується дипломатами і технічним персоналом, було встановлено 28 супутникових антен, щогл, а також передавальних і приймальних пристроїв. Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії, що дозволяє прослуховувати телефонні розмови та перехоплювати переговори по рації місцевої поліції. 

Ще на цю тему