Зміна законодавства: РФ готується до жорсткої мобілізації та придушення протестів проти неї

11:00 26.07.2023

У РФ вводять суттєве збільшення призовного віку, значні штрафи, заборону на виїзд, а паралельно створює додаткові загони для придушення невдоволених та готова саджати на місяць без обвинувачення

Державна дума РФ одразу у другому та третьому читанні затвердила доволі вагомі зміни російського законодавства щодо мобілізації та строкової служби, а також створює механізми придушення будь-яких протестних настроїв. Й все це говорить про те, що у РФ наближається нова й доволі жорстка мобілізація, пише DEFENSE EXPRESS.

Й всі ці зміни можуть за декілька днів пройти затвердження у верхній палаті російського парламенту, бути підписані Путіним та набути чинності.

Про те, що мова йде саме про вкрай жорстку мобілізацію, говорить черговий кидок росіян Кремлем. Наприклад, був збільшений призовний вік на строкову службу з 18-27 до 18-30 років, при цьому попередня пропозиція змінити його на 21-30 була відхилена, мовляв, через велику кількість охочих вчорашніх школярів піти у військо. Також нова норма не передбачає поетапного збільшення призовного віку, й з 1 січня 2024 року призовний вік одразу стане до 30 років.

Хоча мова йде про строкову службу її вже не варто відокремлювати від мобілізації, бо у РФ строковик може з першого дня підписати контракт, що формально відкриває шлях до його застосування на лінії фронту. Окрім того, у РФ вже діяла прогалина, коли строковиків можливо було відправляти у так звану зону "СВО", бо вся вона у Кремлі вважається територією РФ.

Виїхати з РФ стане просто неможливим, бо заборона на виїзд починає працювати з моменту внесення повістки у реєстр, а не її фізичного вручення. Паралельно значно збільшуються штрафи, які з 5 тисяч рублів (2 тисячі гривень) зростають до 30 тисяч рублів (12,3 тисячі гривень) для самого призовника та до 400-500 тисяч рублів (164-204 тисяч гривень) для підприємств та компаній, й до 60-80 тисяч рублів (24,5-33 тисячі гривень) для посадових осіб.

Сенсу Москві вводити додаткові покарання, якщо не планується нова "часткова мобілізація", вочевидь просто немає. Також у Кремлі чудово розуміють, що нова мобілізація цілком може викликати невдоволення росіян й активно до цього готуються.

Для цього місцевій владі дозволяється створювати так звані "спеціалізовані унітарні підприємства". Й за цією назвою криються військові компанії, які мають "сприяти силовикам в охороні громадського порядку, забезпеченню безпеки, охороні державного кордону та боротьбі з ДРГ противника". Для цього цим загонам буде надане бойове стрілецьке озброєння, засоби боротьби із дронами та інше обладнання.

Й хоча боротьба з ДРГ десь у глибині Сибіру, чи у Москві, виглядає доволі дивною, а ось функція допомагати федеральним силовим структурам приборкувати заворушення виглядає значно реалістичніше. Й у випадку таких заворушень, скоріш за все, буде вводитись воєнний стан.

Тоді саме для цього спеціально підготовлена зміна російського законодавства, за яким підозрюваного у скоєнні важкого та особливо важкого злочину під час воєнного стану можливо затримати одразу на 30 діб, це замість поточних 48 годин. Й доводити нічого непотрібно, як й розслідувати. Й варто зазначити, що у РФ "посягання життя співробітника правоохоронного органа" - це особливо важкий злочин з вкрай суровою санкцією у вигляді смертної кари.

Паралельно із підготовкою карного механізму у Кремлі намагаються провести роботу над помилками, й вирішити головну проблему масової мобілізації - її забезпечення. Для цього спрощується система державних закупівель міноборони РФ. Тепер воно може закуповувати товари, роботи та послуги у єдиного постачальника без жодних обмежень, включно із розрахунком готівкою. Таким чином у Кремлі сподіваються просто завалити проблему грошима у прямому сенсі слова.

Але це не єдиний шлях, бо у РФ значно збільшується штраф за невиконання "військово-транспортних обов'язків". Мова йде про мобілізацію автотранспорту, під яку підпадають не лише підприємства, а й фізичні особи, при цьому зі статті було виключено слово "мобілізаційних", тобто забрати авто можливо просто зараз. За невиконання фізична особа отримає штраф до 25 тисяч, офіційні особи до 50 тисяч, а юридичні особи - до 400 тисяч рублів (10, 20,5, 164 тисячі гривень відповідно).

Враховуючи такий масив змін, вступ яких у силу може зайняти декілька днів, з великою долею ймовірності дійсно говорить про підготовку Кремля до мобілізації й до цього Україні необхідно бути готовим.

Ще на цю тему