Україна виготовляє БМП на гусеничній платформі / Відео

18:00 24.07.2023

Україна виготовляє бойові машини піхоти на гусеничній платформі бронетранспортера МТ-ЛБу.

Відео із технікою оприлюднили у соціальних мережах, пише Мілітарний.

МТ-ЛБу – це радянська універсальна гусенична платформа, розроблена Харківським тракторним заводом ще у 60-х роках на базі броньованого тягача МТ-ЛБ. Машину розробляли як шасі для встановлення спеціального обладнання, а також броньованого транспортного засобу для перевезення піхоти та майна.

На опублікованому відео дві таких гусеничних машини рухаються зі встановленим українським дистанційним бойовим модулем БМ-7 “Парус”.

Достовірно невідомо, де саме брали складні у виробництві бойові модулі для цієї техніки, адже після початку повномасштабного вторгнення виробничі зв’язки були розірвані, а частина ключових підприємств, які виробляли вузли для БМ-7, взагалі знищена.

Можна припустити, що певну кількість модулів взяли із виробничих запасів для державного контракту на виробництво БТР-4М, котрий так і не закрили через початок вторгнення.

На одному із опублікованих фото також можна більш детально оглянути нову БМП. На бойовому модулі відсутня пускова установка для протитанкових ракет “Стугна-П”, що може свідчити про те, що модуль виготовлений у спрощеній версії без ПТРК вже після початку вторгнення.

Крім протитанкового ракетного комплексу, оригінальний модуль БМ-7 також оснащений автоматичною 30-мм гарматою ЗТМ-1, кулеметом ПКТ та автоматичним гранатометом КБА-117. 

Управління бойовою системою має бути виведено на пульт керування, що знаходиться у десантному відділенні або на місці командира машини в передній частині корпусу.

Раніше подібну модернізацію демонстрували у 2018 році – на виставці “Зброя та Безпека”. Тоді на стенді було показано бронетранспортер під назвою “Плавець” з модулем БМ-3М “Штурм”. Проте розвитку цей прототип не отримав.

Окрім вогневих якостей, помічені в липні бойові машини, судячи з фото, також зазнали і покращення в частині бронювання. МТ-ЛБу отримала комплект додаткового бронезахисту. Таке рішення має покращити недстатній захист 7-мм бортів МТ-ЛБу, котрі могли захистити лише від автоматної кулі та легких уламків.

Раніше подібну техніку з іншим бойовим модулем помітили в червні 2023 року. Тоді військові показали колону із шести машин, імовірно, десь на полігоні.

На модернізоване шасі МТ-ЛБу встановили невідомий дистанційно керований бойовий модуль з великокаліберним кулеметом КПВТ.

Ще на цю тему