Японія запровадила експортні обмеження на обладнання для виробництва чіпів

12:40 24.07.2023

Основна мета рішення уряду Японії – завадити Китаю розробляти високоякісні напівпровідники, які можуть бути використані у військових цілях.

Про це пише група Інформаційний спротив з посиланням на видання Міжнародний Кур’єр.

Наказ Міністерства торгівлі, який вимагає від компаній-експортерів отримувати окремий дозвіл на продаж такого обладнання за кордон, набув чинності в неділю. Цей крок викликав негативну реакцію з боку Китаю, хоча у наказі японського відомства КНР не згадується.

Згідно з новими правилами, було заборонено обладнання для очищення, тестування та літографії, яке використовується для створення складних шаблонів та необхідне для виробництва сучасних чіпів.

Водночас японський уряд спростив експорт такої техніки до 42 країн і регіонів, включаючи США, ключового союзника Японії в галузі безпеки, Південну Корею та Тайвань.

Близько 10 японських компаній, що виробляють таке обладнання, можуть бути порушені новими правилами, але міністр промисловості Ясутосі Нісімура заявив, що вплив на вітчизняні компанії буде обмеженим, оскільки експортний контроль спрямований на обладнання для виробництва найсучасніших чіпів, які займають невеликий сегмент ринку.
 

Ще на цю тему