Румунський порт Констанца може приймати більше українського зерна до середини серпня – Reuters

17:00 23.07.2023

Після початку повномасштабної війни порт Констанца став найбільшим альтернативним судноплавним маршрутом, на нього припала приблизно третина українського зернового експорту.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву глави бізнес-асоціації порту, інформує Цензор.НЕТ.

Як повідомили в адміністрації порту, за перше півріччя цього року компанія перевантажила 15,25 мільйона метричних тонн зерна, що на 24,5% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 7,5 млн тонн із загального обсягу припадає на українські зерна. Для порівняння, за весь 2022 р. румунські портові оператори перевантажили 8,6 млн тонн українського зерна.

Видання зазначає, що транзитний тиск зростатиме на Констанцу, яка традиційно займається експортом зернових з Румунії та її сусідів, які не мають виходу до моря, включаючи Угорщину та Сербію.

Через те, що жнива в Румунії починаються трохи пізніше, ніж в Україні, а небажання деяких румунських фермерів продавати свій урожай за низькими цінами означає, потужності порту для українського зерна будуть доступні ще до середини серпня.

Крім того, Віорел Панайт, менеджер портового оператора Comvex, розповів, що для прискорення перевалки зерна деякі портові оператори використовують цифрову систему, яка скоротила час, необхідний для обробки митних заяв із 48 годин до 30 хвилин.

За його словами, Україна збільшила пропускну спроможність у своїх дунайських портах Рені та Ізмаїл, а також ведуться переговори з операторами залізничних вагонів щодо нової системи навантаження на українсько-румунському кордоні Вадул-Сірет-Дорнешті, сказав Панайт.
 

Ще на цю тему