Молдова погодила знижку на залізничний транзит олії «Укрзалізницкю» до портів на Дунаї

11:00 22.07.2023

Залізниця Молдови після запиту «Укрзалізниці» погодилася надати окрему знижку на транзитні перевезення соняшникової олії через дільницю Басарабяска—Етулія у напрямку дунайських портів Рені, Джурджулешти й Галац. 

Про це повідомив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, пише видання Порти України.

Згідно з оприлюдненою інформацією на сайті залізниці Молдови (ЧФМ), за умови виконнання місячного обсягу перевезення рослинних олій 30 тис. тонн на місяць (або 15-16 цистерн на добу) на дільниці Басарабяска—Етулія до тарифів перевезення буде застосовано коефіцієнт 0,61 (тобто буде надаватися знижка на перевезення приблизно $3,52 на тонні олії, або мінус 39% на тариф вантажного рейсу)”, — написав Ткачов у Facebook.

Він додав, що загальна вартість перевезення олії територією Молдови (дільниця Басарабяска—Етулія) зменшиться з $10,15 до $6,63 долара за тонну.

Зазначена знижка буле застосовуватися до перевезених обсягів олії усіма експедиторами територією Молдови за звітний місяць (обсяги мають суммуватися) та буде підраховуватися ЧФМ щомісячно до шостого числа наступного місяця.

Водночас посадовець зауважив, що стосовно питання долучення до розрахунку знижки на перевезення зернових вантажів (ГНГ 1001–1008) також продуктів переробки олійно-жирового комплексу — шроти, жмихи (ГНГ 2304, 2306) наразі відповідь від ЧФМ не надходила.

Минулого тижня Молдовська залізниця погодила надання знижки у розмірі 27% до існуючих тарифів на транзитні перевезення української агропродукції територією Республіки Молдова у напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац. Нові тарифні умови діють з 15 липня 2023 року.

На початку червня стало відомо, що Молдова може знизити тарифи на залізничні перевезення вантажів своєю територією в напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац. Такі кроки мають на меті не лише збільшити обсяг перевезень українського збіжжя, але й розвантажити румунську логістичну інфраструктуру, що особливо важливо у цьому сезоні через очікування гарного врожаю в Румунії та сусідніх країнах.

Після відкриття у квітні прикордонного переходу Серпневе-1—Басарабяска, який дозволяє швидше та дешевше транспортувати вантажі до України з портів Рені, Галац, Джурджулешти й у зворотному напрямку, «Укрзалізниця» максимально перенаправляє вантажні потоки цим маршрутом.
 

Ще на цю тему