Суд Британії відмовився повертати російському олігарху супер'яхту за 43 млн євро

21:00 21.07.2023

Високий суд Англії та Уельсу в п’ятницю відхилив позов росіянина Сергєя Науменка, який вимагав скасувати постанову британського уряду про арешт його супер’яхти Phi навесні 2022 року в межах санкційного режиму.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PA Media.

Науменко стверджував у суді, що тодішній міністр транспорту Британії Грант Шаппс помилково розпорядився арештувати супер’яхту навесні 2022 року, оскільки він не перебував під санкціями, а арешт став "непропорційним втручанням" у його право власності.

Суддя дійшов висновку, що затримання яхти справді порушило "право власності" Науменка. Але він зазначив, що суспільний інтерес у спробі Великої Британії здійснити "якомога глибший вплив" на Росію за допомогою режиму санкцій має більше значення.

Також у рішенні вказано, що Науменко має "великі статки" і не стверджує, що "зазнає фінансових труднощів" через арешт "розкішної супер’яхти".

Водночас суд підтвердив відсутність доказів того, що росіянин обіймав будь-яку політичну або урядову посаду в Росії чи мав будь-який зв'язок із російським президентом Владіміром Путіним.

Ще на цю тему