В Естонії не вважають можливою повну заборону на візи росіянам

21:00 19.07.2023

Глава Міністерства внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс назвав недоцільною повну заборону на видачу віз російським громадянам.

Про це, як пише "Європейська правда", він заявив у відповідь на одне із запитань, письмово поданих йому головою партії "Вітчизна" Урмасом Рейнсалу, повідомляє Postimees.

За словами глави МВС, "згідно зі статтею 9 Конституції, в даному контексті слід однаково ставитися як до громадян Естонії, так і до громадян іноземних держав, які перебувають в Естонії". Тим самим він послався на те, що права певних осіб багато в чому випливають або з Конституції Естонії, або із законодавства ЄС.

"Тому в цій ситуації не видається можливим і, ймовірно, і доцільним повністю припинити видачу віз російським громадянам", – зазначив Ляенеметс.

Згідно з даними, які озвучив очільник МВС, у 2023 році в перетині кордону було відмовлено більш ніж тисячі російських громадян. На його думку, для більшого ефекту від санкцій необхідно застосовувати їх одноманітно в рамках усього ЄС.

"Наскільки нам відомо, Естонії не вдалося домогтися домовленості з ЄС про введення єдиних великих обмежень. Безумовно, ми продовжимо працювати над тим, щоб обмеження були ефективними та максимально однаковими в усьому ЄС", – зазначає Ляенеметс.

Водночас стверджує міністр, в'їзд громадян РФ до Естонії вже сильно обмежений, оскільки нинішні правові обмеження покликані унеможливити приїзд до країни росіян із туристичними або бізнес-цілями.

Теми:

Ще на цю тему