Болгарія у 2022 році збільшила Експорт зброї на 200% 

16:40 18.07.2023

Болгарія після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну збільшила експорт зброї на 200%.

Про це заявив у понеділок 17 липня міністр економіки Болгарії Богдан Богданов, повідомляє Мілітарний з посиланням на Euractiv.

У 2022 році експорт озброєнь з Болгарії склав 1,7 мільярда євро, що дорівнює 2% валового внутрішнього продукту країни.

“Болгарська збройова промисловість розвивається, і метою є модернізація виробництва. Ми намагаємося забезпечити безпечне середовище для людей, які працюють на цих заводах”, – розповів міністр економіки.

Нині Болгарія намагається швидко адаптувати свої оборонні заводи до виробництва систем озброєння і 155-мм артилерійських боєприпасів.

У виданні зазначають, що майже все вироблене озброєння у 2022 році було експортоване через посередників в Україну.

Минулого року Болгарія постачала Києву переважно боєприпаси для старих радянських систем озброєння, на які Україна значною мірою продовжує покладатися на полі бою з російськими окупантами.

Експорт через посередників став результатом політики проросійського президента Болгарії Румена Радева та проросійської Болгарської соціалістичної партії, які відмовилися продавати зброю напряму до України.

Зараз при владі в країні перебуває прозахідний уряд, для якого постачання озброєнь не є табу.

За словами міністра економіки, Болгарія вжила всіх необхідних заходів для підвищення безпеки виробництва та людей на оборонних заводах.

Своєю чергою міністр оборони Тодор Тагарев розповів у неділю, що Болгарія постійно отримує запити на те, що потрібно Україні для захисту від російської агресії.
 

Ще на цю тему