Просто об'їхати мінне поле: як у Німеччині інструктори Бундесверу радили робити екіпажам Leopard 2

08:20 17.07.2023

Розрив у розумінні, що відбувається на війні між реальністю й тим, до чого готові у країнах НАТО - більш ніж колосальний, про що красномовного говорить приклад навчань українських танкістів у Німеччині
Коли українські танкісти проходили навчання на танках Leopard 2 у Німеччині, то інструкторам з Бундесверу було задано доволі важливе питання - як долати мінні поля.

Й відповідь від німецьких військових - просто об'їхати. Про такий вкрай красномовний епізод рівня сприйняття у країнах НАТО уявлення про сучасне поле бою розповів один з бійців ЗСУ в інтерв'ю німецькому WELT.

Така порада у стилі "офісу простих рішень" була зроблена через те, що в уявленні Бундесверу мінне поле - це 100х200 метрів, яке дійсно можливо просто об'їхати. Про те, що у реальності рашисти мінують цілі гектари суцільними лініями, активно використовують дистанційне мінування - німецькі військові, як мінімум станом на весну 2023 року, коли проходило навчання танкістів ЗСУ, вочевидь не здогадувались.

Більше того, мова йде саме про інструкторів, які точно знають всі внутрішні настанови Бундесвера, більше того, напевно можуть на пам'ять їх цитувати. А це означає, що саме так й підготовлені інші танкісти збройних сил Німеччини, а цілком можливо, що й всі танкісти Альянсу.


Про останнє до речі говорить й публічний посібник щодо мінної загрози армії США 2004 року, де мінне поле дійсно й проілюстровано, як прямокутник 100 на 200 метрів із зазначенням того, що міни встановлюються у 50 см одна від одної по фронту та нормою у 0,005 міни на один квадратний метр. Але звісно з уточненням, що це мінімальний параметр, як щодо розміру, так й щодо використання мін.


Також у цьому мануалі наведено приклад застосування системи дистанційного розмінування MICLIC, яке, як не дивно, також проілюстровано проходженням мінного поля глибиною менше 100 метрів та близько 150 метрів.


У першому випадку достатньо використати одну установку, яка зробить прохід. У другому випадку також все доволі просто - треба лише відправити SMS на короткий номер використати два MICLIC. Один зробить першу частину коридору, інший має зайти у цей же коридор, заглибитись та продовжити його.


Необхідно також навести й настанову щодо створення мінних полів за стандартом в армії США, із вказівкою стандартної ширини та глибини мінних полів.


Водночас те, що у настанові вказано саме такі розміри мінних полів означає на практиці наступне: під час мирного часу сапери тренуються встановлювати мінні поля саме таких розмірів, потім ці самі поля навчаються долати. Й все "по книжці".

Хоча насправді у цій самій настанові армії США зазначається різниться між рівнем мінування за стандартом для всіх театрів військових дій та у Кореї, де лінія розмежування з КНДР - це також суцільні мінні поля. Але основна різниця - це використання протипіхотних мін.

Таким чином, з огляду на все, у НАТО дійсно не розуміють, що таке сучасні реалії повномасштабної війни, коли РФ створила глибоку багатоешелоновану оборону, й не за підручником країн Альянсу.

Теми:

Ще на цю тему