Молдова погодила знижку на транзитні перевезення збіжжя до портів на Дунаї

12:00 14.07.2023

Молдовська залізниця погодила надання знижки у розмірі 27% до існуючих тарифів на транзитні перевезення української агропродукції територією Республіки Молдова у напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац.

Як повідомила прес-служба Мінагропроду, про знижку під час чергової онлайн-зустрічі домовилися міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, міністр сільського господарства та харчової промисловості Молдови Володимир Боля та очільник Молдовської залізниці Юрій Топала. На зустрічі також були присутні представники української залізниці, пише видання Пори України.

Нові тарифні умови діятимуть з 15 липня 2023 року.

Згідно з новими тарифними умовами на транзитні вантажі, застосування коефіцієнта на знижки до базових тарифів застосовується за умови дотримання обсягів перевезень всіма експедиторськими організаціями.

Для перерахунку тарифу необхідне дотримання однієї з двох умов:

виконання встановленого обсягу вантажних перевезень за місяць;
середньомісячний обсяг перевезених вантажів за останні три місяці більше або дорівнює встановленому обсягу вантажних перевезень за місяць.

На початку червня стало відомо, що Молдова може знизити тарифи на залізничні перевезення вантажів своєю територією в напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац. Такі кроки мають на меті не лише збільшити обсяг перевезень українського збіжжя, але й розвантажити румунську логістичну інфраструктуру, що особливо важливо у цьому сезоні через очікування гарного врожаю в Румунії та сусідніх країнах.

Після відкриття у квітні прикордонного переходу Серпневе-1—Басарабяска, який дозволяє швидше та дешевше транспортувати вантажі до України з портів Рені, Галац, Джурджулешти й у зворотному напрямку, «Укрзалізниця» максимально перенаправляє вантажні потоки цим маршрутом.

Також повідомлялося, що «Укрзалізниця» чекає від Молдови зниження тарифів через зміщення зернового експорту на дунайські порти.
 

Ще на цю тему