Путін озвучив свої умови для продовження зернової угоди

10:40 14.07.2023

Росія продовжить зернову угоду тоді, коли буде виконано її вимоги.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін, пише Цензор.НЕТ з посиланням на російське інформаційне агентство.

Путін заявив, що на сьогодні жодного пункту в рамках "зернової угоди", пов'язаного з російськими інтересами, не виконано.

Зокрема, він оголосив, що одна з умов - це під'єднання "Россельхозбанка" до SWIFT. Це, за словами Путіна, пов'язано з рухом грошей при оплаті російської продукції.

Крім того, він згадав домовленості про логістику, страхування, і "інші моменти".

Водночас Путін заявив, що поки що не бачив нового листа Гутерріша, який було йому надіслано з пропозиціями щодо Чорноморської зернової ініціативи.

"Але ми в контакті зі співробітниками ООН. Я повторюю, що вони щиро прагнуть того, щоб західні країни виконали взяті на себе зобов'язання, але у них поки нічого не виходить", - сказав Путін.

Раніше Гутерріш сказав, що розраховує на те, що спрямовані президенту Росії пропозиції щодо Чорноморської зернової ініціативи допоможуть вирішити питання з її продовженням.

Зокрема, Гутерріш запропонував президенту РФ Путіну продовжити "зернову угоду" в обмін на підключення "дочки" "Россільгоспбанка" до міжнародної платіжної системи SWIFT.

Також повідомлялось, що Європейський Союз розглядає пропозицію про створення дочірньої компанії підсанкційного "Россельхозбанку" для відновлення його зв'язку з глобальною фінансовою мережею в якості поступки Москві з метою зберегти "зернову угоду".

В МЗС України вважають, що Росія, найімовірніше, вийде з Чорноморської зернової ініціативи в липні.
 

Ще на цю тему