ЄБРР прокредитує розширення залізничного зернового терміналу біля кордону з Польщею

09:00 14.07.2023

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділить позику на €9,6 млн українській сільськогосподарській компанії «Агросем» для розширення залізничного терміналу біля кордону з Польщею та будівництва зерноперевалювального і контейнерного комплексу.

Як пише видання Порти України, це дозволить збільшити обсяги експорту зернових з України, повідомила прес-служба банку.

Кредит ЄБРР супроводжується інвестиційним грантом €1,5 млн від США у рамках внеску цієї країни до Спеціального фонду ЄБРР для кризового реагування в Україні, а також власним фінансуванням компанії на суму €2,6 млн.

Проєкт покращить транспортне сполучення заходу України з Євросоюзом шляхом вирішення проблеми дефіциту сучасних перевалювальних потужностей на українсько-польському кордоні, що наразі є ключовим інфраструктурним «вузьким місцем», яке обмежує експорт зернових. Оскільки Україна є одним з провідних виробників продовольства, перебої у поставках негативно впливають не лише на український агробізнес, а й на світову продовольчу безпеку”, — зазначають у ЄБРР.

З початку російського вторгнення минулого року в Україні спостерігаються значні збої в функціонуванні економіки та ланцюжків поставок внаслідок обстрілів критичної інфраструктури та невизначеності щодо можливості експорту продукції через морські порти, які традиційно забезпечували понад 90% поставок зернових та олійних культур на зовнішні ринки. Наголошується, що нова інвестиція сприятиме розвитку альтернативних суходільних маршрутів для експорту зерна.

У ЄБРР нагадали, що однією з проблем, що стримують експорт продукції з України до Європи залізницею, є різниця в ширині колій. Історично, починаючи з 19 століття, в Україні та інших країнах регіону вони є ширшими, ніж в Європі.

Для вирішення цієї проблеми перший етап проєкту, що був завершений у листопаді минулого року, включає у себе автоматизований комплекс прямого перевалювання зерна з ширококолійних у вузькоколійні вагони. Другий етап передбачає будівництво елеваторного комплексу потужністю 22 тис. тонн і розширення залізничної колійної інфраструктури.

Зерновий комплекс буде мати пропускну спроможність понад 400 тис. тонн на рік і повинен бути завершений до кінця 2024 року. Контейнерний комплекс планується побудувати на існуючому залізничному терміналі у ті ж самі строки.

Група компаній «Агросем» входить до першої п’ятірки дистриб’юторів добрив, сільськогосподарської техніки та засобів в Україні. Вона також займається вирощуванням і трейдингом сільськогосподарських культур та має власний залізничний термінал у Львівській області на заході України.
 

Ще на цю тему