Європарламент закликав схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгену до кінця року

17:40 13.07.2023

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію із закликом до Європейської ради схвалити приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони до кінця 2023 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Європарламенту.

У резолюції, ухваленій 526 голосами "за", Європарламент підкреслює, що обидві країни вже виконали необхідні вимоги для вступу до Шенгену.

Євродепутати висловлюють жаль з приводу рішення Ради від 8 грудня 2022 року відмовити їм у членстві "без надання будь-якого юридичного обґрунтування, пов'язаного з критеріями вступу".

Більша Шенгенська зона без прикордонного контролю зробила б ЄС сильнішим і всі країни-члени мають право приєднатися до Шенгену, коли вони будуть готові, йдеться в резолюції.

Той факт, що Румунія і Болгарія все ще залишаються поза зоною безвізових поїздок, обтяжує бізнес і населення двох країн в соціальному та економічному плані, наголошують євродепутати.

Громадяни Болгарії та Румунії піддаються дискримінації, оскільки стикаються із затримками, бюрократичними труднощами і додатковими витратами під час подорожей або ведення бізнесу за кордоном, йдеться у документі.

Крім того, вказується на "непоправну шкоду" довкіллю, що суперечить цілям ЄС у питаннях дотримання кліматичної рівноваги.

Євродепутати зазначають, що тисячі транспортних засобів щодня очікують на перетин кордонів Болгарії та Румунії від кількох годин до кількох днів. Через це щороку викидається близько 46 тисяч тонн CO2, що ставить під загрозу здоров'я водіїв, митників і людей, які живуть поблизу прикордонних переходів.

У резолюції закликають Єврокомісію оцінити альтернативні витрати і шкоду, завдану навколишньому середовищу, яких Румунія й Болгарія зазнали з червня 2011 року через "необґрунтовану відмову" у членстві в Шенгенській зоні, та заохочує розглянути варіанти фінансової компенсації.

Наразі Шенгенська зона містить 22 країни ЄС, а також Норвегію, Ліхтенштейн, Ісландію та Швейцарію. Нові члени можуть бути прийняті до неї лише одноголосно міністрами країн Євросоюзу, а також після рішення Європарламенту.

Ще на цю тему