Коаліція F-16 для України остаточно сформована: які ролі вочевидь візьме кожна країна

08:40 13.07.2023

Загалом у підготовці українських пілотів та наземного персоналу для опанування F-16 візьмуть участь 11 країн, ролі деяких з яких цілком зрозумілі та вже оголошені, а деяких можуть натякати на вкрай цікаві аспекти тренувань

Після дійсно вкрай довгих обговорень усіх варіантів посилення Повітряних Сил України вкрай необхідними винищувачами 4+ покоління F-16 тепер можливо остаточно говорити про завершення всіх узгоджень та остаточного формування "коаліції F-16".

За офіційною інформацією від міноборони Данії до неї увійшли: Велика Британія, Бельгія, Данія, Нідерланди, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія та Швеція, які домовились почати підготовку українських льотчиків та фахівців наземних служб.

Також вже узгоджено місце проведення мовної, теоретичної та практичної підготовки - данська авіабаза Скрюдструп [Skrydstrup] що на півдні країни. Ця авіабаза є базовою для 727-ої та 730-ої ескадрильї данських повітряних сил, які поступово переходять на F-35.

Відповідно до заяви міністра оборони Данії Троельса Лунда Поульсена на першому етапі мова буде йти про підготовку 10-12 льотчиків й допоміжного персоналу, загалом близько 30-40 фахівців. Й навчання мають стартувати у серпні, найпізніше - на початку вересня.

Відносно строків навчання то наразі він оцінений пів року, хоча існують й більш стислі оцінки термінів, зокрема міністр оборони України Олексій Рєзніков у червні зазначав, що це цілком реально завершити протягом чотирьох місяців. На Заході, попри початкові оцінки у 12 та навіть 18 місяців вже максимум ставлять строки до 8 місяців.

Але саме 6-місячний термін цілком можливо вважати основним та узгодженим. Зокрема саме його навів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який зазначив отримання літаків на рівні до кінця першого кварталу 2024 року, тобто до кінця березня наступного року.

Також слід додати, що Данія є потенційним кандидатом на передачу літаків, бо перебуває у стані заміні F-16 на F-35 й до кінця 2023 року мають отримати до 17 винищувачів п'ятого покоління та в теорії можуть вивести близько однієї ескадрильї F-16 з експлуатації та передати до України.


Й дуже схоже, що інформація відносно підготовки лише 10-12 льотчиків стосується лише участі безпосередньо самої Данії у цьому процесі. Бо посол України у Великій Британії Вадим Пристайко вчора, 11 липня, зазначив, що в Об'єднаному Королівстві навчання, вочевидь з базової льотної перепідготовки на західних машинах, пройдуть 20 пілотів.

Також серед оголошених учасників "коаліції F-16" відома участь Польщі, яка надає доступ до навчальної інфраструктури та курсів. Про що офіційно повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Участь Швеції також відома й була оголошена міністром оборони Швеції Полом Джонсоном, який у квітні підтвердив, що українських пілотів будуть готувати, але не на F-16, а на JAS 39 Gripen.

Відносно ролі Нідерландів, то з максимальною долею вірогідності, саме вона відповідає за посилення України самими літаками на першому етапі. Сказати скільки реально їх буде вкрай складно, але 12 машин країна хотіла продати приватній компанії Draken International, яка також отримала опціон ще на 28 F-16. Але ця угода, але невідомо повністю чи лише у частині опціону, була розірвана.

Участь Португалії та Румунії також цілком логічна, ці країни є поточними операторами F-16 і можуть взяти участь у підготовці пілотів та техніків. До них варто додати й Норвегію, яка була експлуатантом F-16, але вже замінила їх на F-35. Аналогічну участь може взяти й Бельгія, яка до того ж зараз знаходиться у стадії заміни F-16 на F-35. Але графік отримання перших нових літаків окреслений як "після 2023 року".


Серед учасників коаліції залишаються Канада, яка не має на озброєнні F-16, але, як й Велика Британія може провести базову підготовку пілотів.

А найбільш загадкова участь у Люксембургу, який взагалі не має власних повітряних сил. Але справа в тому, що всі літаки AWACS E-3A Sentry приписані саме до цієї країни, а для пілотів F-16 робота з AWACS є одним з елементів навчання та умовою вкрай ефективного використання всіх можливостей винищувача під час реальних бойових дій.

Звісно залишається ще варіант взяття цією невеликою країною лише фінансової участі у процесі підготовки українських фахівців.

Ще на цю тему