Порти Румунії збільшили перевалку дизпального і газойлю на 13% за півріччя через попит з України

18:00 07.07.2023

За підсумками червня 2023 року обсяги надходжень дизельного пального і газойлю в порти Румунії зменшилися порівняно з травнем на 26% — до 258 тис. тонн, повідомляє enkorr.

За даними Консалтингової групи «А-95», головним чинником скорочення відвантажень у Румунію стало зменшення пропозиції продукту з турецьких НПЗ. В Туреччині сезонно зростає внутрішнє споживання палива, через це турецькі НПЗ зменшують експортні продажі. В червні обсяги відвантажень продукції STAR Refinery в Румунію зменшилися з 43,5 тис. тонн до 8,8 тис. тонн. Інший турецький НПЗ, Tupras Aliaga Izmir Refinery, минулого місяця взагалі не відвантажував дизпальне в Румунію, хоча у травні обсяги постачання складали 120 тис. тонн.

У червні відновилися відвантаження дизпального й газойлю з терміналу OPET у Мармарі. Минулого місяця з Мармари до Констанци прибув танкер з продуктом, ймовірно індійського виробництва, обсягом 46,9 тис. тонн. Згідно з даними enkorr, покупцем ресурсу стала компанія OMV, НПЗ якої перебував на ремонті з 20 квітня до середини червня. Водночас прямі відвантаження індійського дизпального у червні зменшилися. Минулого місяця Jamnagar Refinery спрямував у Румунію 90,3 тис. тонн, це на 33% менше порівняно з травнем.

У червні в Румунію також почало надходити дизпальне з єгипетського порту «Сіді Керір», обсяги постачань склали 56,5 тис. тонн. Учасники ринку повідомили enkorr, що це продукт виробництва Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) й він уже продається в Україні.

У червні ми привезли чотири танкери саудівського ресурсу”, — каже один із українських трейдерів.

Основним портом призначення у червні був паливний термінал у Констанці, куди було відвантажено 240 тис. тонн дизпального і газойлю. Решта постачань припала на термінал Petromidia, минулого місяця сюди прибув танкер із грецьким дизпальним обсягом 18 тис. тонн.

У липні обсяги імпорту дизпального і газойлю в Румунію можуть зрости, вважають учасники ринку. Через вибух, що стався на НПЗ Petromidia 21 червня, цього місяця компанія Rompetrol може збільшити закупівлі пального. Крім того, інший румунський НПЗ, що належить OMV Petrom, ще не вийшов на повну потужність.

Якщо враховувати, що два румунських НПЗ ще не запрацювали на повну, у липні можна очікувати певну нестачу палива в Румунії”, — сказав представник OMV Petrom.

У першому півріччі обсяги постачань дизпального й газойлю в порти Румунії збільшилися на 13%, або на 198 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зростання вантажообігу у румунських портах зумовлено збільшенням попиту на дизпальне з боку українських компаній.

Теми:

Ще на цю тему