Румунія відкриє хаб для пілотів винищувачів F-16, там зможуть навчатися і українці

14:40 07.07.2023

Румунія відкриє регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16. Він буде доступний для союзників і партнерів Румунії по НАТО, зокрема і для України.

Про це повідомили на сайті Вищої ради національної оборони Румунії, пише УНН.

Деталі

На засіданні Вища рада національної оборони Румунії обговорила проєкт створення центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Навчальний центр відповідатиме вимогам підготовки членів НАТО і регіональних партнерів, позиціонуючи Румунію як регіонального лідера з підготовки пілотів F-16.

Центр підготовки пілотів створять спільно з іншими союзниками й компанією-розробником Lockheed Martin.

Цитата

«Тут навчатимуться румунські пілоти, які експлуатують літаки F-16, а згодом цей центр буде відкритий для пілотів із країн-членів і партнерів НАТО, зокрема й із України», – йдеться у повідомленні.

Доповнення

Зазначається, що Румунія у відповідь на вторгнення Росії в Україну цьогоріч підвищила витрати на оборону із 2% до 2,5% валового внутрішнього продукту.

Румунія має спільний 650-кілометровий кордон з Україною. На її території розміщена американська система протиракетної оборони, а з минулого року — є постійна бойова група НАТО.

Ще на цю тему