«Укрзалізниця» у червні збільшила навантаження збіжжя на 11% 

20:20 06.07.2023

«Укрзалізниця» у червні 2023 року збільшила навантаження зернових вантажів порівняно з травнем на 10,6% — до 1,516 млн тонн. 

Такі дані озвучено під час наради за участю представників «Укрзалізниці» та учасників аграрного ринку 6 липня, пише видання Порти України з посиланням на Rail.insider.

Як зауважив заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов, за останні три місяці обсяг навантаження скоротився фактично вдвічі. Це пов’язано передусім із тим, що країна-агресорка Росія блокує роботу зернового коридору з портів Великої Одеси, а сусідні країни заборонили експорт українських зернових.

Загальне навантаження на мережі залізниці України у червні сягнуло 11,178 млн. Частка зернових у ньому становила 14%.

Середньодобові обсяги навантаження зернових за цей період становили 50,5 тис. тонн.

На експорт залізницею перевезено 1,428 млн тонн. Із них 928 тис. тонн прямували до морських портів, а 520 тис. тонн — через західні прикордонні переходи.

Водночас за п’ять діб липня навантажили 164 тис. тонн зернових. У загальному обсязі частка зерна скоротилася до 9%. Проте Ткачов пояснив низькі показники тим, що із п’яти діб дві припали на вихідні, коли навантаження традиційно скорочується. Він також висловив сподівання, що за підсумками місяця ситуація покращиться.

Загальне накопичення вагонів у напрямку західних прикордонних переходів становить лише 6,6 тис. одиниць. Із них 1 тис. вагонів — із зерновими. Тож черги фактично немає.

Залишається складною ситуація у напрямку Ізмаїльського порту. Наразі туди прямує понад 6,5 тис. вагонів, із них — 2 тис. із зерновими. Середній показник вивантаження у липні — 104 вагони із зерном на добу.

Натомість кількість вагонів із зерном, що рухаються у напрямку портів Великої Одеси, скоротилася до 819 одиниць. Це пов’язано передусім із тим, що з 29 червня Росія заблокувала проведення інспекцій вхідного флоту в межах «зернового коридору». Показник добового вивантаження у портах Одеса та Чорноморськ коливається у діапазоні 118-200 вагонів. Тобто фактично вдвічі менше, ніж минулого тижня (413 вагонів).
 

Ще на цю тему