Громадянського журналіста Ремзі Бекірова етапували з Криму до в'язниці Красноярського краю

13:40 06.07.2023

Кримськотатарського політв'язня та громадянського журналіста Ремзі Бекірова етапували до в'язниці №2 Єнісейська Красноярського краю Росії.

Про це пише видання Крим.Реалії з посиланям на «Кримську солідарність».

Згідно з ухвалою російського суду, в ній він має провести п'ять років, а термін, що залишиться, – у колонії суворого режиму.

30 червня, в ході судового засідання у справі іншого кримськотатарського політв'язня Арсена Абхаїрова, адвокату повідомили, що Бекірова етапували до тієї ж в'язниці, де утримується Абхаїров. Журналіста після прибуття до в'язниці помістили до карантинної камери.

«Упродовж довгого часу етапу, поки Ремзі їхав із СІЗО Новочеркаська до в'язниці Красноярського краю, весь цей період ми не знали, де він перебуває», – додав адвокат Едем Семедляєв.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст «Кримської солідарності». Журналіст вів стріми обшуків та судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема у справі «Веджіє Кашка», затриманні архієпископа Климента, у справах «Хізб ут-Тахрір» та інших. Ремзі Бекіров є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів.

У березні 2019 року російські силовики провели у Криму обшуки у будинках кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об'єднання «Кримська солідарність». Загалом було затримано 24 особи, серед них громадянські журналісти Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Ремзі Бекіров. 27 та 28 березня 2019 року російський суд у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі з відбуванням перших 5 років у в'язниці, а решту – у виправній колонії суворого режиму з обмеженням 1 рік 6 місяців.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв'язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.
 

Ще на цю тему