Болгарія збільшить військову допомогу Україні цього року

15:20 04.07.2023

Військова допомога Болгарії для України у 2023 році збільшиться.

Про це заявив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв. Він додав, що країна надішле зброю після того, як завершиться аналіз потреб української армії та того, скільки болгарські збройні сили здатні надати. Про це з посиланням на Euractiv повідомляє ZN.UA.

"Допомога, яку Болгарія вже надала, високо оцінена керівництвом України та її армією, а також нашими союзниками", – заявив міністр оборони.

Він пояснив, що болгарське суспільство має знати, що Болгарія допомагає Україні. Соціологічні опитування, проведені у 2022 році, показали, що майже 70% болгар проти надсилання військової допомоги Києву.

"Ця військова допомога дозволить допомогти стабілізувати регіон у Чорному морі та у Південно-Східній Європі та на східному фланзі НАТО, коли Україні вдасться звільнити всі окуповані території. Це головна причина, через яку Болгарія допомагає Україні. Допомога, яка надається Україні, спрямована не лише на забезпечення нагальних військових потреб, але й на те, щоб у довгостроковій перспективі збройні сили України досягли дуже високого рівня оперативної сумісності з НАТО. Болгарія постачає Україні не винищувачі та танки, а переважно старі боєприпаси, які ще придатні для використання", - додав міністр оборони Болгарії.

Болгарська армія – одна з небагатьох в НАТО, яка має серйозні запаси боєприпасів для старої радянської зброї, яку Україна використовує у великих кількостях. На початку цього року міністерство оборони Болгарії оголосило, що замовить заміну старих боєприпасів зі складів болгарської армії приблизно на 180 мільйонів євро. Неофіційно влада Болгарії на початку року коментувала, що продаж цих боєприпасів Україні можливий. Така велика кількість боєприпасів могла вплинути на динаміку боїв у гарячих точках лінії фронту. Болгарія також готується приєднатися до ініціативи ЄС щодо надання Україні одного мільйона 155-мм боєприпасів за стандартом НАТО, хоча виробництво таких снарядів обмежене.

Уряд Болгарії 26 червня затвердив новий пакет військової допомоги для України. Зазначається, що перелік зброї за обсягом відповідає допомозі з першого пакету, що був схвалений у грудні 2022 року.
 

Ще на цю тему