У зброї, якою рф обстрілює Україну, нарахували понад 1000 іноземних компонентів

15:00 04.07.2023

Попри введення низки санкцій Росія отримує іноземні компоненти, аби виробляти ракети. 

Про це йдеться у звіті міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ (група Єрмака-Макфола) від 3 липня, пише ZN.UA

Згідно з оцінками Королівського інституту США, на який посилається група Єрмака-Макфола, РФ використовує понад 450 різних типів закордонних компонентів у 27 різних системах обладнання. Багато з цих компонентів виробляють компанії з виготовлення мікроелектроніки зі Сполучених Штатів.

Якщо говорити конкретніше, то у російській зброї, згідно з аналізом міститься щонайменше 1 057 іноземних компонентів, які виробили 155 компаній. До критично важливих компонентів відносять мікросхеми, мікропроцесори, транзистори, регулятори напруги, конденсатори, приймачі тощо. Їх поступово виявляли на полі бою, починаючи з квітня 2022 року.

Водночас із 1 185 кодів за Гармонізованою системою опису та кодування товарів (HS) 385 виявилися такими, що можуть вказувати на потенційні порушення експортного контролю. З них лише 170 є в переліку товарів подвійного призначення Євросоюзу, експорт яких вимагає ліцензії.

У звіті вказано, що 10 компаній відповідають за понад 200 компонентів, які використовує країна-агресорка. При чому понад 80 таких компонентів підпадають під експортний контроль США. Попри це військові РФ все-таки змогли отримати їх, можливо, через посередників із третіх країн.

Дослідження показало, що найбільше компонентів для російської зброї виробляють американські компанії Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation, AMD, німецькі Infineon Technologies і корейська Samsung.

Зокрема, іноземні компоненти було знайдено у таких видах озброєнь ворога:

• ракети "Іскандер— К" і "Калібр";
• дрони ("Орлан" і "Корсар");
• бронетехніка;
• артилерія;
• танки Т-72;
• ракети для РСЗВ "Торнадо-Г";
• автомобілі "Тайфун-К";
• гелікоптери;
• станції радіолокаційної боротьби.

Згідно з документом, експорт критично важливих компонентів зі США до Росії, які виробила корпорація Intel, у 2022 році перевищив $700 мільйонів (раніше було $500 мільйонів). Група Єрмака-Макфола з’ясувала, що РФ отримує західні компоненти через Китай, Гонконг та Туреччину.

«Режим експортного контролю не настільки ефективний, як потрібно. Надто багато компонентів із західних країн знаходять шлях до Росії, навіть якщо ми визнаємо, що деяких випадків обходу експортного контролю неможливо уникнути, якщо компанії в третіх країнах розташовані поза прямим доступом санкційної коаліції», – йдеться у звіті.

Дослідники застерігають, що російські військові залежать від компонентів західного виробництва у війні проти України. Отож, існує необхідність негайно обмежити подальше постачання цього обладнання до Росії.
 

Ще на цю тему