Фігурантів «справи кримських мусульман» утримують у в'язниці довше за встановлений термін

13:20 04.07.2023

Фігурантів справи "кримських мусульман" Арсена Абхаїрова, Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдулганієва утримують у російській тюрмі довше встановленого судом терміну.

Відповідне пояснення ухвалив Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону (Росія), передає Укрінформ із посиланням на громадське об’єднання "Кримська солідарність".

"Кримські татари із "Красногвардійської групи" "Хізб ут-Тахрір" Арсен Абхаїров, Рустем Емірусеїнов та Ескендер Абдулганієв утримуються у тюрмі — в найбільш суворих умовах - довше встановленого судом терміну. Ще пів року тому їх повинні були перевести до колоній суворого режиму", - йдеться у дописі.

Зазначається, що під час судового засідання розглянули клопотання політв’язня Абхаїрова про те, чи зараховується перебування в СІЗО до тюремного терміну. Суддя пояснив, що політв’язнів мали утримувати у тюрмі два роки із врахуванням їхнього перебування в СІЗО. Після цього їх мали перевести до виправних колоній.

Повідомляється, що адміністрація тюрми, де утримується Абхаїров, вважає, що кримські татари мають утримуватися у в'язницях повні два роки, без врахування їхнього перебування в СІЗО.

У "Кримській солідарності" наголосили, що тюрма - найбільш сувора міра покарання в російській пенітенціарній системі. Так, арештанти постійно перебувають у камері, обмежні у пересуванні. Заняття спортом, навчання, праця у в'язниці заборонені.

Як повідомлялося, учасників "красногвардійської групи" затримали у лютому 2019 року. Їх звинуватили у причетності до діяльності ісламської політичної партії "Хізб ут-Тахрір".

Рустема Емірусеїнова в Росії засудили до 17 років позбавлення волі, Арсена Абхаїрова — до 13, Ескендера Абдулганієва - до 12 років. Згідно з рішенням суду, перші два роки вони мають провести в тюрмі.

Фото: Кримська солідарність
 

Ще на цю тему