ЗАЕС вдалося підключити до резервної лінії електропередачі – Гроссі 

08:40 04.07.2023

Вперше за чотири місяці Запорізьку АЕС вдалося підключити до резервної лінії електропередачі.

Про це повідомив Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає Цензор.НЕТ із посиланням на сайт МАГАТЕ.

"Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) було знову підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після втрати доступу до неї. Однак ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою через збройний конфлікт, що триває", - зазначив Гроссі.

Зазначається, що з'єднання з останньою з шести резервних ліній було порушено в березні через бойові дії.

Гроссі наголосив,що підключення ЗАЕС до лінії 330 кВ є вкрай важливим, оскільки останні місяці ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії, яка необхідна для охолодження реакторів та функціонування інших систем. До початку вторгнення станція мала чотири таких лінії. 

"Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним зрушенням, зовнішнє електропостачання станції залишається дуже нестабільним, що робить очевидною хиткість ситуації з ядерною безпекою на майданчику", - резюмував Гроссі.

Укренерго підтвердило цю інформацію. "Ремонтні бригади кілька місяців чекали на можливість доступу до цієї лінії для проведення відновлювальних робіт. Проте постійні ворожі обстріли не давали можливості нашим фахівцям розпочати роботи", - йдеться в повідомленні.
 

Ще на цю тему