Венесуела втратила вже три Су-30МК2, половина не літає, це теж говорить про "оборонку" РФ

18:20 03.07.2023

Росіяни розраховували так продати свої "аналоговнєтні" Су-35, але в них "щось пішло не так"

Портал Scramble.ln пише, що ВПС Венесуели втратили винищувач Су-30МК2В із серійним номером 3363 російського виробництва, що розбився під час тренувального польоту. Венесуельські військові так відпрацьовували проведення повітряного параду, що мав відбутись 5 липня на честь для незалежності республіки. Причиною аварії стало потрапляння птаха в один з двигунів літака, обидва пілоти успішно катапультувались, винищувач впав у безлюдній місцевості.

Відомо, що це уже третій втрачений венесуельськими ВПС літак типу Су-30МК2 російського виробництва. Попередні два розбились під час аварій у 2015 і 2019 роках відповідно.


Від Defense Express тут додамо такі деталі. Контракт на поставку 24 винищувачів типу Су-30МК2 Венесуела та РФ підписали в 2006 році. При цьому росіяни якби "забули" продати венесуельцям послуги технічного обслуговування проданих літаків на своїх заводах, і це дало доволі "очікуваний" результат.

Наприклад, на 2020 рік у повітря могли піднятись лише 11 "бортів", або лише половина від наявного флоту Су-30МК2 в строю венесуельських ВПС. При цьому проблеми були не тільки із станом бортової апаратури, але й з рівнем втоми металу в планерах винищувачів також, що власне і є "симптомом" відсутності регулярного технічного обслуговування в заводських умовах.

Ймовірно, рашисти сподівались, що таким чином зможуть підштовхнути своїх "клієнтів" у Венесуелі придбати натомість нові Су-35. Тим більш, що про намір купити Су-35 в РФ орієнтовно за півмільярда доларів Венесуела заявляла у 2012 та 2015 роках, але довести справу до підписання контракту росіяни в цій історії так і не змогли.

Ця коротка, але повчальна історія вкотре характеризує "стиль роботи" і "маркетинг" від російського ВПК, через який Кремль і втрачає зараз свої позиції на світовому ринку зброї.

Теми:

Ще на цю тему