Естонія за використання російської мови у школах штрафуватиме до 10 000 євро

09:00 01.07.2023

Естонія з 1 серпня підвищує у 15 разів штрафи для шкіл, де вчителі замість естонської мови на уроках використовують російську.

Стягнення сягатимуть до 10 000 євро, повідомив естонський суспільний мовник Err.ee, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що мовний департамент Естонії почне перевіряти рівень володіння вчителями естонською мовою, відвідуючи їхні уроки.

Досі максимальний розмір штрафів, що могли бути призначені вчителям і школам, де не виконуються мовні вимоги, становив 640 євро. В Естонії сподіваються, що нові правила для юридичних осіб матимуть ефект, оскільки раніше незначні стягнення для вчителів не діяли.

Цитата

"Підвищення розміру штрафів є гарним сигналом для міських чиновників, багато з яких не розуміють важливості освіти естонською мовою", — йдеться у повідомленні.

Доповнення

Мовний департамент Естонії матиме більше важелів впливу. Досі співробітники відомства могли оцінювати рівень естонської мови вчителів на основі інтерв'ю, то з нового навчального року вони матимуть право ходити та перевіряти, що насправді відбувається на уроках.

За даними Мовного департаменту, в Естонії налічується близько 2500 педагогів, які недостатньо володіють естонською мовою.

Ще на цю тему