Екіпаж тральщика «Чернігів» тренується знешкоджувати міни дронами / Фото

16:20 30.06.2023

Протимінний корабель «Чернігів» провів тренування корабельних бойових розрахунків з використанням підводних дронів в рамках підготовки до звільнення Чорного моря від мінної небезпеки. 

Про це повідомила прес-служба Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України (ВМС ЗСУ), пише видання Порти України.

Гідро-акустична команда протимінного корабля «Чернігів» провела тренування з використанням дронів. Захід проводився відповідно до плану комплексу тренувань в рамках серії навчань «Сі Бриз». Головним завданням комплексу тренувань є забезпечення готовності багатонаціональних сил до проведення операції зі звільнення Чорного моря від мінної небезпеки відповідно до стандартів та процедур НАТО із залученням зразків озброєння та військової техніки, яку ВМС ЗСУ отримали від країн-партнерів”, — вказала прес-служба.

Фото: navy.mil.gov.ua

Тренування проводилися дистанційними підводними апаратами типу Sea fox. Ці дрони призначенні для уточнення місцезнаходження та ідентифікації вибухонебезпечних об’єктів під водою.

Спорядивши дрон, перевіривши всі системи апарату та зануривши його у воду, корабельний розрахунок розпочав пошук точного місцезнаходження міни та її ідентифікацію. Безпосереднє керування дроном здійснювалось з операційної кімнати. Після виявлення навчальної міни, її оглянули безпосередньо на дні за допомогою камери, якою обладнано дрон. Зафіксувавши місце знаходження, старшина протимінного комплексу виконав заходи щодо повернення дрону на борт корабля.

Наступним етапом є використання дрону типу Charly, який має знищити міну, підірвавши її разом із собою.

В середині червня мінні тральщики «Черкаси» та «Чернігів», які Велика Британія має передати ВМС ЗСУ, вийшли в море для навчань поблизу берегів Шотландії.

Про плани Британії передати українському флоту два кораблі типу Sandown — HMS Grimsby та HMS Shoreham — стало відомо влітку 2021 року. Це частина угоди між Україною та Об’єднаним Королівством щодо розвитку ВМС. Згодом тральщики перейменували на «Черкаси» і «Чернігів». Це імена втрачених після окупації Росією Криму тральщиків ВМС України. Зараз на цих кораблях проходять навчання українські екіпажі.
 

Ще на цю тему