Забороненій у Молдові партії «Шор» не дозволять поновитися зі схожою назвою

15:40 30.06.2023

В уряді Молдови заявили, що визнана неконституційною партія "Шор" не зможе зареєструватися як нова політсила, використовуючи наближену назву. 

Як повідомляє Європейська правда з посиланням на Newsmaker, про це сказала міністерка юстиції Вероніка Михайлов-Морару. 

Міністерка зазначила, що під час реєстрації нових політичних об’єднань відбувається перевірка, чи відповідають вони усім вимогам законодавства, і обрана членами "Шор" нова назва стане для них перешкодою. 

"У законодавстві чітко зазначено, що не можна використовувати стару чи подібну назву, що може вводити в оману виборця. У цьому випадку зрозуміло, що це спроба передати образ старої партії. А в рішенні суду чітко вказано, що партію ліквідують з усіма атрибутами, у тому числі назвою і логотипом. Тож не можна використовувати ту саму назву і політичну платформу", – прокоментувала Михайлов-Морару.  

Вона додала, що компетентні органи Молдови також стежать за грошовими переказами громадян, включених у санкційні списки, та наближених до них осіб. 

19 червня Конституційний суд на запит уряду визнав діяльність партії "Шор" неконституційною на підставі фактів незаконного фінансування та підкупу учасників протестів. 

Фракцію політсили у парламенті ліквідували, але її депутати зберігають мандати як незалежні. 

Після цього лідер політсили Ілан Шор заявив про створення майже однойменного блоку "Ш.О.Р." – "Шанс. Обов’язки. Реалізація", та що у нього мають увійти до 10 політсил.
 

Теми:

Ще на цю тему